Daniël Sahuleka - Sunbeam (1981)

Soul / Funk
Label: Polydor

1. Ev'rybody Feel the Groove (4:43)
  2. Tears for the Stars (4:07)
  3. Wake Up (3:45)
  4. Lorraine (5:53)
  5. Jakarta (5:17)
  6. Temptation's Stronger (3:38)
  7. The Rain (4:34)
  8. May Please Stay (3:00)
  9. Days Can't Stay Forever (4:49)
  10. You Are My Sunbeam (4:11)
avatar van FunkStar
Heerlijk 'Groovy' album met de hits: Wake Up en Ev'rybody Feel the Groove.

avatar van dynamo d
FunkStar schreef:
Heerlijk 'Groovy' album met de hits: Wake Up en Ev'rybody Feel the Groove.

Inderdaad, maar je hoort niet zo veel meer van Sahuleka. Ik geloof echter dat hij nog steeds wel muziek maakt en ook nog steeds populair is in Indonesië.

avatar van FunkStar
Hij maakt nog steeds muziek! En treed ook nog op in de theaters.

avatar van FunkStar
Jammer dat de andere hit 'We'll Go Out Tonight' net voor dit album is uitgebracht en helaas niet op dit album staat. Dan was deze LP pas echt perfect!

avatar van gaucho
FunkStar schreef:

Dat zou natuurlijk een leuk nummer zijn als bonustrack voor de CD-uitgave. Zowel de 7 inch als de 12 inch versie. En de iets later uitgebrachte single Skankin' kan er dan natuurlijk ook mooi op.

Ach, een mens mag toch wel eens dromen...

Want ik zie het eerlijk gezegd niet gebeuren dat de albums van Daniel Sahuleka ooit op CD zullen worden uitgebracht. Ik heb een verzamel-CD van de man, die volgens mij halverwege de jaren negentig is uitgebracht. Dat is al heel wat, zeker omdat er een goede selectie is gemaakt van z'n beste nummers. Maar de afzonderlijke albums zijn van een dusdanige kwaliteit dat die van mij wel als afzonderlijke CD's mogen worden uitgebracht.

Heel misschien gebeurt het ooit nog. Tenslotte is Universal Nederland momenteel aardig in de weer met het opnieuw uitbrengen van oude Nederpop-LP's op afzonderlijke CD's. Recentelijk Kayak, Earth & Fire, Supersister en zelfs Partner. Maar voor soul en funk van eigen bodem is de markt te klein, denk ik.

Wat deze Sunbeam betreft: het is wel z'n meest commerciële plaat, met ook de meeste hits. Maar ik vind zijn eerste 2 LP's eigenlijk van hetzelfde niveau. Daar doet hij zijn bijnaam 'de Stevie Wonder van de lage landen' wat meer eer aan door minder rechttoe-rechtaan disco en funk, maar ook een aantal prachtige ballads en reggae-uitstapjes. Hoewel zijn allermooiste ballad dan toch weer op deze plaat staat: Jakarta...

avatar van gaucho
Van Universal Nederland moeten we het niet hebben, maar dit album is wel in Japan op CD uitgebracht. Door Universal, en waarschijnlijk met het oog op de nabijgelegen Indonesische markt. Ik heb er inmiddels de hand op weten te leggen. Mooie, verzorgde uitgave in de vorm van een mini-LP hoes voor de CD. En de teksten in het Japans natuurlijk...

Je zou zeggen: dan kan Universal Nederland toch niet achterblijven? Zeker omdat de Japanners er geen bonustracks aan hebben toegevoegd. En die zijn natuurlijk wel voorhanden, bijvoorbeeld in de vorm van We'll go out tonight, de standalone-single die hieraan voorafging, en de 12 inch uitvoering van Ev'rybody feel the groove en de twee non-album tracks die daar op de achterkant staan.

Materiaal genoeg zou je zeggen, maar ik vrees dat de Nederlandse markt te klein is voor dit soort uitgaven. Net zoals ik mijn hoop op zijn eerste twee albums in de vorm van zo'n 2-in-1 pakketje langzamerhand heb opgegeven. Aan die reeks van Universal Nederland (o.a. Q65, Earth & Fire, Alquin, maar ook Galaxy-Lin, Partner, Lucifer en een heleboel andere minder voor de hand liggende namen) is al een paar jaar geen vervolg meer gegeven. Jammer, ik had nog wel een paar titels kunnen bedenken. Maar voor funk en soul van eigen bodem lijkt te weinig behoefte om zo'n uitgave te rechtvaardigen.

Misschien nog eens een singles-compilatie in de serie The Golden Years of Dutch Pop Music? Daniel heeft er voldoende (geflopte) singles voor uitgebracht. Ik zie op Discogs dat-ie nog steeds actief is. Althans, zijn laatste (Indonesische) plaat dateert van 2014...

Deze Eurotopper uit de lp-krat gevist, in mint-staat. Niet getwijfeld, kopen en draaien. Herkenbare sound van heer Sahuleka uit Groningen. Schijnt n fenomeen te zijn in Indonesie. Een fijn hip album uit 1981, en dat is 43 jaar geleden dus, dat ik luisterde als ik mijn huiswerk maakte.