Laibach - M.B. December 21 1984 (1997)

Sloveniƫ
Avant-Garde / Rock
Label: Mute

1. Sodba Veka (4:34)
  2. Ti, Ki Izzivas (7:11)
  3. Sila/ Dokumenti (9:10)
  4. Sredi Bojev (11:25)
  5. Nova Akropola (7:30)
  6. Dokumenti II (5:32)
  7. Tito (2:49)
  8. Dokumenti III (5:05)
  9. Dokumenti IV (2:47)
avatar van platedraaier
De eerste 4 nummers zijn van het optreden dat Laibach 21 december 1984 in de Malcic Belic club in Ljubjana gaf. Bijzonder, omdat Laibach in die tijd niet op mocht treden van het communistische joegoslavische regime. De aankondiging van het concert ging 1 dag van tevoren met posters met het kruis erop en de tijd en plaats, zonder de bandnaam. Zoals de hoes laat zien. Die bandnaam was verboden. Laibach is de naam van Ljubjana ten tijde van de duitse bezetting in de 2e wereldoorlog.
Track 5,6 en 7 zijn van een show in april 1985 in Zagreb en 8 en 9 zijn live in Berlijn 1985.

De Laibach die op deze opnamen te horen is, is een Laibach dat diep in de industriele beats en noise elementen zit. Hypnotiserend en angstaanjagend. Vervreemdend. Heftige percussie, beangstigende stemmen, samples van speeches van o.a. Mussolini en Tito en een freaky klarinet.
De geluidskwaliteit is behoorlijk goed. Jammer dat ik dit in die dagen nooit live heb kunnen aanschouwen.

Deze opname doet me enigszins denken aan de opname van Berlijnse band Alu - Live Im Risiko uit 1981. Zal geen toeval zijn dat dat ook binnen een communistisch regime zijn oorsprong vond.