Fireballet - Night on Bald Mountain (1975)

Label: Setticlavio

1. Les Cathèdrales (10:10)
  2. Centurion (4:42)
  3. The Fireballet (5:13)
  4. Atmospheres (3:37)
  5. Night on Bald Mountain (18:39)
  6. Great Expectations * (4:30)
  7. Chinatown Boulevard * (6:37)
  8. It's About Time * (6:12)
  9. Desire * (2:46)
  10. Flash * (4:05)
  11. Carrolon * (5:54)
  12. Montagne en Fili Gree * (4:50)
Stijn_Slayer
Per toeval ontdekt toen ik op zoek was naar muziek van Mussorgsky. Mussorgsky in combinatie met progressieve rock hebben we vaker gezien en toen pakte dat goed uit. Ik vind zijn 'Night on Bald Mountain' (incl. een stukje Debussy) hier ook het sterkste nummer. De rest is niet onaardig, maar Fireballet heeft geen eigen geluid. Je hoort voortdurend gitaarpartijen die zoveel mogelijk op Steve Howe proberen te lijken en de zanger doet op 'Les Cathèdrales' al net zo hard zijn best om als Peter Gabriel te klinken. Toch jammer.

Ian McDonald produceerde het album en speelt soms fluit en saxofoon.

avatar van ChrisX
Ik heb een heel groot zwak voor dit album omdat één van de eerste obscure progplaten was dat ik leerde kennen via een vriend van me. Tuurlijk, niet echt origineel, een soort van hybride van Yes, Genesis en ELP maar het is zo verdomd smaakvol. Paar jaar geleden nog gesproken met één van de bandleden op het festival NEARfest, die daar was om promotie te maken voor een aanstaande officiële uitgave van het album op cd (alle uitgaven die er nu zijn, zijn allemaal bootlegs) maar sindsdien helemaal niks meer vernomen. Ontzettend jammer.

Hun tweede album is overigens ook niet verkeerd maar wat grilliger. Deed mee een beetje denken aan Crack The Sky en je hoort ook wat Zappa trekjes.