Ritual Howls - Into the Water (2016)

Electronic / Rock
Label: Felte

1. Scatter the Scars (4:22)
  2. Nervous Hands (5:04)
  3. Bound by Light (4:24)
  4. Coils and Magnets (4:47)
  5. God Swamp (5:00)
  6. Park Around the Corner (4:13)
  7. A Thoughtful Beast (5:56)
  8. Spirit Murder (4:38)
  9. Going Upstate (9:01)
Jean-Maurice
Goed album, een soort 'Sisters of Mercy' moderne stijl. Beste songs wat mij betreft: 'Bound by Light' en 'Spirit Murder'.

Aanrader DjFrankie

Jean-Maurice
Het laatste liedje (Going Upstate) had niet op het album gehoeven. Het is naar mijn smaak het enige 'slechte' liedje op dit album. Verder een prima plaat en ook heel goed geproduceerd. Ik kwam enkele maanden geleden in aanraking met deze band na een tip van een lokale DJ tijdens een New Wave party. Goeie tip! Ik draai het album sindsdien regelmatig. Aanrader voor de liefhebbers.

Jean-Maurice schreef:

Na meerdere luisterbeurten kom ik hierop terug. Dit is ook weer zo'n liedje dat je wat vaker moet horen. Past prima bij het album als geheel. Dit is een goed album dat ik beter vind dan de voorganger hoewel die ook niet slecht is maar je hoort hier een duidelijke progressie in de structuur van de songs. Dit trio; Paul Bancell, Ben Saginaw en Chris Samuels afkomstig uit Detroit bewijst op dit album dat ze in staat zijn tot het schrijven van goede catchy songs. Het gitaarwerk dat soms een beetje rock-bluesy is, is opvallend in dit genre en geeft ze daarom wel een eigen herkenbaar 'chilling' geluid, mij viel het in elk geval meteen op bij de eerste luisterbeurt. De zang van Paul Bancell is dik in orde en komt af en toe in de buurt van Andrew Eldritch en zelfs Johnny Cash. Interessante band. Ik kijk zeker uit naar een nieuw album van deze postpunk formatie.

Jean-Maurice
Alicia dit vind je ook goed denk ik.

avatar van Alicia
Jaja, ik heb dit album ooit eens beluisterd, maar door de hoeveelheid mooie platen de laatste tijd was ik 'm túúrlijk weer even vergeten. ?
Gebeurt wel vaker. Ik zal 'm eens opnieuw gaan horen!

Alicia schreef:
Ik zal 'm eens opnieuw gaan horen!

Is een typische groeiplaat.

avatar van Alicia
Ook al brengt de aanblik van de cover je alleen al in zwaar weer; 'de soundtrack voor al je favoriete nachtmerries' - las ik zojuist op BC - is wel een hele goede typering van dit droeve geluid van Ritual Howls.
Ja, het is een mooi post-punk album, maar ik denk wel dat je er echt voor in de stemming moet zijn. Ik zet Into the Water in ieder geval nu op de afspeellijsten, zodat ik het album niet weer vergeet!

Er is trouwens een nieuwe EP uit!

Alicia schreef:
is wel een hele goede typering van dit droeve geluid van Ritual Howls. Ja, het is een mooi post-punk album, maar ik denk wel dat je er echt voor in de stemming moet zijn.

Vind je dit album echt zo droef klinken? Dat heb ik helemaal niet bij dit album. Hun oudere werk is wel erg zwaar en donker. Op dit album staan enkele liedjes waar je zelfs goed op kan dansen. Daarom vind ik dit ook hun beste tot nu toe.

Hier een van hun oudere songs dat pas echt droef is...pfff.
State Trooper (Cassette Version) - YouTube

avatar van Alicia
'Droef' is misschien niet het juiste woord, maar ik vind een aantal nummers nog wel aan de zwaarmoedige kant! Maar wel goed!

Jean-Maurice
Hun laatste EP (Their Body) is meer dansbaar en meer elektronisch. Bevalt goed!

Ik zoek 'm op!

Ik zoek 'm op!

Staat hier nu ook bij hun discografie. Ik heb de liedjes erbij gezet.

avatar van Alicia
Een nieuwe Rituals Howls is aanstaande en spoelt aan op 22 maart as.
De single Alone Together is te beluisteren op Spotify en Bandcamp.

Ik ben benieuwd!

Ik ook!

avatar van reptile71
Kijk, dit vind ik dus wel echt heel vet klinken. Dit is verlanglijstjesmateriaal.

Hij staat nu op. Mijn eerste kennismaking met deze band. Intrigerende hoes dus maar ingedoken. En me helemaal laten onderdompelen. Wat een plaat, ook nog eens vinyl ja. Donker zeker, intens, intrigerend als de hoes. Flarden Sisters jazeker, maar ook niet meer dan dat. Gaat zeker nog vaak gedraaid worden. Was een, happy happy, koopje in de outlet van een grote online winkel ten lande. Goede investering dus. Ten zeerste genietbaar.

avatar van jeanmaurice
Gaat steeds meer richting meesterwerk voor mij.

avatar van malheur
Zeer goed album, duisterder en mistroostiger dan de voorganger maar kwalitatief niks minder.
Mag hopen dat ze eens de zee overvliegen, deze Detroiters, zal moeite doen om ze te zien. In een regenachtig Hamburg zouden ze schitterend passen!