Etta James - Tell Mama (1968)

Alternatieve titel: The Complete Muscle Shoals Sessions

Soul / Blues
Label: Cadet

1. Tell Mama (2:24)
  2. I'd Rather Go Blind (2:37)
  3. Watch Dog (2:08)
  4. The Love of My Man (2:42)
  5. I'm Gonna Take What He's Got (2:35)
  6. The Same Rope (2:42)
  7. Security (2:31)
  8. Steal Away (2:23)
  9. My Mother in Law (2:24)
  10. Don't Lose Your Good Thing (2:28)
  11. It Hurts Me So Much (2:37)
  12. Just a Little Bit (2:08)
  13. Do Right Woman, Do Right Man * (3:01)
  14. You Took It * (2:39)
  15. I Worship the Ground You Walk On * (2:27)
  16. I Got You Babe * (2:29)
  17. You Got It * (2:27)
  18. I've Gone Too Far * (2:23)
  19. Misty * (3:15)
  20. Almost Persuaded * (3:23)
  21. Fire * (2:26)
  22. Do Right Woman, Do Right Man [Alternate Take] * (2:58)
EVANSHEWSON
Tell Mama is haar bekendste nummer, dit houdt zowat het midden tussen blues en soul, of oude R&B (niets te maken met wat vanaf de nineties onder R&B wordt verstaan, dit staat er gelukkig mijlenver vanaf).
Mooie warme en boeiende stem, maar zoals ik hier zie kent geen kat deze muziek, of toch nauwelijks een kat;

***1/2

avatar van judgepaddy
Ik vind haar geweldig, en de meeste nummers hiervan ken ik ook.
ik heb zelf The Essential CD set.
Mooie diepe stem inderdaad waarmee ze je omver kan schreeuwen maar ook kan strelen.
Zowiezo alles wat uit de Muscle Shoals stallen kwam is geweldig

avatar van principal2000
Dat deze dame kan zingen, zal nooit over gediscussieerd worden. Ik geef mijn stem nu redelijk snel, want ik heb het album slechts 3 keer gehoord. De gedateerdheid van de muziek zou geen rol moeten spelen bij dergelijke grootheden, maar ik heb er toch een beetje moeite mee. Ik vind het zeker niet slecht, maar het hele album uitzitten is bij mij geen feest. Misschien groeit het album nog, maar vooralsnog een minder hoge score dan het gemiddelde (tot nu toe).

avatar van jeroentjuhh
Ik heb er geen enkel probleem mee om het hele album uit te zitten. Gewoon een prima keuze voor Soulalbum van de week. Lekkere nummers en mooi gezongen. 4* sterren voorlopig.

avatar van kemm
Er staan een paar erg leuke, swingende songs op, maar geen enkele komt nog in de buurt van de eerste twee topnummers. Misschien daarom dat het soms een beetje aanvoelt als 'het album uitzitten'. Vervelend wordt het nergens: Etta schreeuwt zoals alleen zij dat kan, de begeleiding volgt zoals het hoort en geinige nummertjes als I'm Gonna Take What He's Got, Security of My Mother in Law toveren gemakkelijk een glimlach op mijn gezicht. Maar verder gaat het niet.

Dit prachtige album heet niet voor niets Tell Mama: The Complete Muscle Shoals Sessions. Dit zijn haar opnames in the Fame Studios in 4 takes in 1967 - 1968. De nadruk ligt dan natuurlijk op Soul en ook dat kan je wel aan de fantastische stem van Etta James overlaten. Als dan Rick Hall, eigenaar van Fame Records, de productie (natuurlijk) doet, dan krijg je een album vol met topmateriaal.

Het gave is ook nog, dat het originele album van 12 nummers is uitgebreid met de overige 10 opgenomen nummers. En luister dan eens bijvoorbeeld naar extra track I Got You Babe: het is echt briljant neergezet en gezongen. Zo heb je 22 nummers die echt goed tot geweldig zijn. Het is puur genieten geblazen, een klein uur lang.

avatar van Reijersen
Meneer Chess vond het weer eens tijd om Etta James naar de Muscle Shoals studio´s te halen. Wat dat opleverde was dit op Cadet uitgegeven topalbum geproduceerd door Rick Hall. Luister maar eens naar nummers als Tell Mama en I´d Rather Go Blind en je weet dat je topmateriaal in handen hebt.
1. Tell Mama – krachtig gezongen en ook lekker swingend nummer. Die blazers zijn genieten geblazen.
2. I’d Rather Go Blind – stukje rustiger en ook heel goed gezongen. Ze heeft echt een prachtstem.
3. Watch Dog – swingt nog even lekker de pan uit. Heerlijke energie
4. The Love of My Man – deze gaat juist weer stuk rustiger, maar ook heel diep. Haar hart hoor je.
5. I’m Gonna Take What He’s Got – ze begint rustig, maar trekt af en toe heerlijk overtuigend haar strot open.
6. The Same Rope – je kan dit snel meezingen natuurlijk, net zoals ze zelf met elkaar doen
7. Security – hier covert ze Otis op geheel eigen wijze
8. Steal Away – en nog een cover die ze naar haar hand zet
9. My Mother In-Law – woooooo / yeeaah. Lekkere groove
10. Don’t Loose Your Good Thing – mooie, rustige song
11. It Hurts Me So Much – prachtig hoe ze hier gebruik maakt van haar stem.
12. Just a Little Bit – lekker zompig geblazen en licht swing nummer.

(bron: Opus de Soul)

avatar van AOVV
Sterke plaat van Etta James, in eerste instantie gedragen door haar machtige stem, natuurlijk. De eerste twee songs zijn van uitzonderlijk niveau; ik koester ze enorm.

Je zou door de pracht van die twee songs haast vergeten dat ook de andere nummers niet van de poes zijn. Etta zingt hier songs van o.a. Otis Redding, Don Covay en Jimmy Hughes, en doet dat alsof ze voor de volle 100 procent van haarzelf zijn. Met veel spirit en aanstekelijk enthousiasme, maar bovenal dus met die geweldige strot.. Telkens weer kippenvel.

4 sterren

avatar van Zwaagje
Wat een geweldige artiest! Genieten en altijd kwaliteit.