het zesde solo album van de inmiddels 75-jarige gitarist, songwriter/zanger Richard Thompson. een Engels folk icoon. van hem verscheen onlangs het album "Ship to Shore". de man heeft los van zijn periode met Fairport Convention, inmiddels in 52 jaar tijd een geweldig solo oeuvre opgebouwd met albums van nagenoeg constante kwaliteit die zelden teleur stellen.
nadat hij geloosd werd door het Polydor label, werd dit zijn eerste album voor het label Capitol.
dat het niet iedereen is gegeven om goede songs te schrijven, bewees hij opnieuw met dit "Amnesia" met wederom een trits aan sterke songs van eigen hand, geweldig uitgevoerd met zijn karakteristieke gitaarspel en zang. op dit album werd hij begeleid door Amerikaanse sessiemuzikanten en een aantal oudgedienden uit de Engelse folk scene o.a. John Kirkpatrick, Danny Thompson en Philip Pickett.
een fraaie mix van rustige, ingetogen nummers en up-tempo (folk) rock nummers. jammer dat een aantal nummers, zoals "Gypsy Love Songs" en "Don't Tempt Me" te lijden hebben onder die 80's productie met dominante drumpartijen.
mijn waardering voor de 10 nummers op dit album, maar dat is persoonlijk, is als volgt:
"Turning of the Tide", "I Still Dream", "Can't Win", "Waltzing's for Dreamers" 5
"Reckless Kind", "Jerusalem on the Jukebox", "Pharaoh" 4,5
"Gypsy Love Songs", "Don't Tempt Me", "Yankee, Go Home" 3,5
gezien het feit dat veel debuutalbums of tweede albums van beginnende M/V singer/songwriters en dat zijn er heel veel in de diverse genres (o.a. country, country/pop, folk) hier op MuMe n.m.m. te makkelijk of te snel? 4'en of zelfs een 4,5 toebedeeld krijgen, zou ik dit album van de destijds reeds zeer ervaren 49-jarige muzikant Richard Thompson met een 4 tekort doen. vandaar een 4,5.
Album werd geproduceerd door Mitchell Froom
Recorded at Sunset Sound & Sunset Sound Factory, Hollywood, California
All songs composed by Richard Thompson
op "Amnesia" speelden o.a. mee:
Richard Thompson: vocals, guitar, mandolin & hammer dulcimer
Mitchell Froom: portative organ, regal, chamberlin, optigan, electric harp & organ
Jim Keltner, Mickey Curry: drums
Jerry Scheff: bass guitar