menu

Richard & Linda Thompson - Shoot Out the Lights (1982)

mijn stem
4,03 (88)
88 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Rock / Folk
Label: Hannibal

  1. Don't Renege on Our Love (4:33)
  2. Walking on a Wire (4:19)
  3. Man in Need (5:29)
  4. Just the Motion (3:36)
  5. Shoot Out the Lights (6:19)
  6. Back Street Slide (5:24)
  7. Did She Jump Or Was She Pushed? (4:52)
  8. Wall of Death (3:42)
totale tijdsduur: 38:14
zoeken in:
avatar van Zachary Glass
4,5
"De Grote Kapotte Relatieplaat", zijn de echo's die ik opving toen ik voor het eerste hoorde over dit werk.

En inderdaad ...: de personages lijken geen hart meer te hebben in de songs, enkel een gapende krater. Of om het met Lou Reed te zeggen: "I got a hole in my heart the size of a truck
it won't be filled by a one-night fuck"

Verbittering ( "Are you a lover or a deceiver?" in Don't renege on our love ) en vertwijfeling ( "It scares you/When you don't know/Whichever the Wind might blow" in Walking On A Wire ) spelen een spelletje tikkertje doorheen de plaat.

Van echte haat lijkt er in deze collectie liedjes niet echt sprake, eerder teleurstelling.

Teleurstelling over het feit dat die verdomde begeerte altijd om de hoek staat te gluren, wachtend om de ruiten van een goedlopende relatie in te slaan ( I left a letter/Lying on the bed/From a man in need/It read/It's so hard to find/It's so hard to find/Who's going to cure/The Heart of a Man in Need in A Man in Need .

Dan is er nog het zielsplijtende " Shoot Out the Lights " , dat wel een vriendelijk broertje lijkt van " I Feel So Good (I'm gonna break somebody's heart tonight) (dat nummer is te vinden op Rumor & Sigh .

In Shoot Out the Lights horen we ... in the dark you can reach him, he hides like a child/Keeps his finger on the trigger/You know he can't stand the day ... Keep the pain on the inside .

Een huiveringwekkend relaas van een man met een ziel waarin net een afvalcontainer lijkt geleegd. Dit alles geserveerd met een betonnen riff vintage Richard Thompson.

Soms hoor ik wel eens: "Nou - die nummers van Richard Thompson, die hebben een laag entertainment-gehalte". En-ter-tain-ment: ik heb het woord eens laten bezinken. Wat is dat? Bryan Adams die voor de zoveelste maal zegt dat "Belgium rocks!" en dat ie 18 blijft 'till he dies.

Nou ja - je hebt mensen die proberen te leven en je hebt mensen die koste wat koste willen blijven lachen. Clowns hebben altijd iets triest gehad ...

avatar van korenbloem
4,5
erg mooi beschreven.
Deze plaat kan in 2 woorden worden omschreven: erg goed.


meer heb ik niet nodig 4,5 ster

avatar van timhardt
4,0
Wat weinig reacties zeg...bijna zo goed als hun eerste. 4*

Harald
Klopt...helaas wenig reacties ofwel deze plaat een echte aanrader en een van de besten platen van Richard & Linda Thompson is.

avatar van George
Heel weinig reacties. Inderdaad. Gelukkig toch 17 stemmen vergaard. Maar dat mag ook wel na zo'n eerste en eenzame doch mooie bericht uit 2004 !

avatar van Germ
Germ (crew)
Is Shoot Out The Lights (de titeltrack) misschien ooit door iemand anders gecoverd? Vooral de gitaar komt mij erg bekend voor (om een of andere reden moet ik aan de film Pulp Fiction denken...)
Google biedt geen uitkomst....

avatar van Germ
Germ (crew)
Germ schreef:
Is Shoot Out The Lights (de titeltrack) misschien ooit door iemand anders gecoverd? Vooral de gitaar komt mij erg bekend voor (om een of andere reden moet ik aan de film Pulp Fiction denken...)
Google biedt geen uitkomst....


En opeens hoor ik het, na 2 1/2 jaar. Het nummer lijkt sprekend op The Rumble van Link Wray!

5,0
Wat een heerlijke plaat is dit toch. Rolling Stone verkoos het op no. 8 in hun top 100 van albums van de jaren 80. En hij staat nog als een huis, niet gedateerd, eerlijke folk rock.

avatar van Tonio
5,0
Richard en Linda Thompson, die op dit album samen (!) reflecteren op hun inmiddels stuk gelopen relatie. Maar met hun 'muzikale relatie' bleek niets mis: intieme, fantastische plaat. Heeft na bijna 40 jaar nog altijd niets aan zeggingskracht ingeboet.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:36 uur

geplaatst: vandaag om 21:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.