Sabu - Palo Congo (1957)

Jazz / Wereld
Label: Blue Note

1. El Cumbanchero (5:41)
  2. Billumba-Palo Congo (6:10)
  3. Choferito-Plena (4:05)
  4. Asabache (4:24)
  5. Simba (5:58)
  6. Rhapsodia del Maravilloso (4:42)
  7. Aggo Elegua (4:31)
  8. Tribilin Cantore (5:22)
Deze week besteld!!! Ben benieuwd

avatar van Toon1
Ik wil je enthousiasme niet temperen, maar ik vond dit niet zo bijster interessant...

avatar van Alainmestreech
Heb hem ontvangen, ben eens benieuwd dan.

avatar van Alainmestreech
Ja, niet onzettend speciaal!

0,5
Ik begrijp niet hoe deze plaat aan dit gemiddelde komt. Ik vind het echt te verschrikkelijk om aan te horen

avatar van Arrie
Sabu Martinez, of kortweg Sabu, is een percussionist. Dat is ook zeker te horen op dit album, de percussie speelt een grote rol. Dat is ook meteen het interessantste gedeelte van het album voor mij. Ik hoor allerlei trommeltjes, Sabu trommelt er op los! En dat doet ie erg goed.
Maar alleen percussie is voor mij niet genoeg. De rest van de muziek is echter niet bijster interessant. De zang weet niet te boeien, de composities stellen weinig voor. Het gitaarspel is overigens wel aardig en de "sound" van het album vind ik wel erg leuk! Daarom vind ik het een leuk album om op de achtergrond te draaien. Als ik er echter wat beter naar ga luisteren, komt het toch een hoop te kort. Daarom hou ik het maar op een 2,5.

Assurancetourix
Het aardige gitaarspel is van de man op de hoes met de zwarte bril,
de blinde tres speler Arsenio Rodríguez en dat is geen kleine jongen
in muziek wereld en hij staat altijd borg voor zeer gezellige plaatjes.
Sabu zelf was de opvolger van Chano Pozo, ook een grote naam,
in het orkest van Dizzy Gillespie.

avatar van Vinokourov
Mên, wat is dit voor shit? Deze plaat bestaat uit irritant getrommel en dan nog wat geschreeuw er doorheen. Af en toe ook nog een gitaartje, daar wordt de luisteraar dan nog mee verwend, maar voor de rest is dit echt vervelend om aan te horen. Het heeft veel van hetzelfde en irritant gebruik van instrumenten en dan vooral van die trommels. Die blijven maar dom doortrommelen, ongelooflijk!

Assurancetourix
Vinokourov schreef:

Wat een waardeloze reaktie als dit jouw muziek niet is ga dan ergens anders naar luisteren

avatar van Cabeza Borradora
Wat een leuke verrassing, deze van Sabu Martinez.! Dat Spaans accent in Billumba-Palo Congo, en een heuse plena (Choferito-Plena), dat ruikt wel heel erg sterk naar Puerto Rico (deel van onze familie/gezins roots).
Ik was echter nog niet bekend met Sabu, dus maar even wat opgezocht. Geboren in Spanish Harlem, NY, en vanaf 1944 een tijdlang in Puerto Rico gewoond ...

Ik vind alles op het album niet even sterk. Het eerder vernoemde Billumba-Palo Congo en Aggo Elegua vind ik de dieptepunten (te weinig variatie, maar ook geen trance-effect). Hoogtepunten aanduiden is moeilijk, is eigenlijk al de rest
Ik vind de songs waar gitaar inkomt erg leuk ( Rhapsodia del Maravilloso , Tribilin Cantore). Op El Cumbanchero is het ook lekker uitfreaken op de congas, en de ritmes in Asabache, maar vooral in Simba doen zo de oermens in je weer opspringen. Heftig!
Vanwege mijn puertoricaanse connecties binden de plenas mij te sterk aan de Kerstsfeer, en ik hou niet zo van Kerst. Verder doen de plenas, die daar door families en groepen vrienden gebracht worden, vanwege hun amateuristische uitvoeringen onder invloed van het rijkelijk vloeiende Pitorro (zelfgestookte, illegale rum) teveel aan carnaval van bij ons denken, een andere aangelegenheid waar ik geen fan van ben. Ondanks dit alles, kan ik niet ontkennen dat de Choferito-Plena tot een ware parel onder de plenas kan gerekend worden.
Toch minstens al een 3.5 voor dit heerlijk intense abum!