Taurus - Illusions of a Night (1981)

Label: Multi

1. Back on the Street (3:51)
  2. The Gurus (4:13)
  3. Mountaineer (4:42)
  4. Farmers Battle (2:37)
  5. Illusions of a Night (4:32)
  6. Kaboom (6:08)
  7. My Will (6:01)
  8. Barbara (1:27)
  9. Nickname (3:31)
  10. Same Old Story (6:14)
  11. Sutton (1:24)
avatar van Bluebird
Taurus hoorde ik voor het eerst met de single ''Meadow'' ergens rond '80. Opvallend tegendraads akkoordenmaatwerk, kamerbrede keyboards en een glashelder melodieus gitaargeluid dat nogal aan Genesis deed denken.

YouTube - TAURUS - Meadow (See You Again)

Later hoorde ik het nummer ''Kaboom'' wel eens voorbijkomen in Wim van Puttens LP show en ik was toen helemaal weg van de schitterend melodieuze eindsolo. Ene Martin Scheffer was toen de zanger/gitarist die messcherp maar tegelijk nogal glad en wat steriel zijn bijdrage leverde.Toch hele mooie herinneringen aan de LP die ik toen had. Daarna niets meer van Taurus vernomen maar naslag wijst uit dat ze toch nog jaren hebben bestaan in diverse bezettingen. Zou leuk zijn om de cd nog eens tegen te komen.

avatar van TheInvisibleMan
Jeugdsentiment! LP teruggevonden in een vergeten stapeltje in mijn berging, zeker 25 jaar niet gehoord.
Afwisselende symfo. Klinkt nog best fris. De wat langzamere gedragen stukken doen nog het meest aan Camel denken. Prijsnummers wat mij betreft zijn het titelnummer (met z'n traag slepende gitaarsolos) en Kaboom.

avatar van Broem
TheInvisibleMan schreef:
Afwisselende symfo. Klinkt nog best fris.

Niks gek na 25 jaar in de berging

avatar van TheInvisibleMan
Broem schreef:

Niks gek na 25 jaar in de berging

Ik heb de plaat niet in de berging, maar wel op zolder. Nu zit ik daar wel regelmatig tussen het vinyl te snuffelen, maar aangezien ik al mijn vinyl op drie verschillende plaatsen heb verdwijnt er wel iets uit mijn geheugen.
Dus pas kwam ik deze plaat weer tegen. Wanneer ik het gekocht heb , geen idee, maar zeker veel minder dan 25 jaar geleden. Ik verwacht een keer in een kringloop of in de vinylloods. En geen idee meer hoe het klonk, maar wat sympho verwachtte ik wel.
In Proarchives.com staat denk ik bijna alles wat met Prog te maken heeft, ook totaal onbekende en obscure bands. Dus ook iets over Taurus en deze plaat. En ik kan me wel vinden in een geschreven recensie hierover.
De plaat is uitgekomen in 1981. Dat was redelijk gedurfd, want door punk en new wave had men echt afscheid genomen van juist symphonische rock muziek. Als je Taurus beluistert denk je eerder aan een band uit Engeland tussen 1972 tot 1976. Taurus was ook bijzonder beïnvloed door bands uit die tijd, waaronder Genesis.
Eén ding begrepen ze wel (en anders had de platenmaatschappij dat wel gezegd), geen lange nummers !! Die zijn er dan ook niet, de langste nummers zijn iets meer dan 6 minuten.
De muziek zit verder goed in elkaar. Ik ben niet weg van de zang, dat is mij te iel en afgeknepen voor zulke muziek. Verder eigenlijk niet zo veel meer gehoord van deze band, weet ook niet of de plaat iets heeft gedaan. Ik mis ook de originaliteit wat, maar heb wel bewondering voor de moed om dit in 1981 uit te brengen.

Leuke symfonische muziek uit Nederland. Knappe songs en goed gespeeld. Aanrader voor fans van Kayak en Camel. Muziek is moeilijk te krijgen. Ik heb de c.d. gekocht bij iemand van de band thuis in Hoofddorp. Jaren geleden. Dat zijn leuke momenten.... vergeet ik niet meer. En blij dat ik was!