Ananda Shankar - Ananda Shankar (1970)

India
Wereld / Rock
Label: Reprise

1. Jumpin' Jack Flash (3:36)
  2. Snow Flower (2:49)
  3. Light My Fire (3:32)
  4. Mamata (Affection) (3:09)
  5. Metamorphosis (6:50)
  6. Sagar (The Ocean) (13:16)
  7. Dance Indra (3:53)
  8. Raghupati (3:27)
Gregson
Schitterende plaat. M'n heeft deze op LP en draaide die veel toen ik nog klein was. Het mystieke Sagar (The Ocean)... fantastisch.

Stijn_Slayer
Familie van Ravi?

Stijn_Slayer schreef:
Familie van Ravi?

Neef (oomzegger)

Stijn_Slayer
Ananda is duidelijk geen Ravi, maar dat mag de pret niet drukken. Toegankelijke plaat, geschikt als instapper voor wie zich voor 't erst aan Indische klassieke muziek wil wagen. Deze plaat is wat 'verwesterd' (zie ook de tracklist). 'Jumpin' Jack Flash' vind ik in sitaruitvoering erg leuk. 'Light My Fire' blijft helaas minder goed overeind. Zelf heb ik meer met 'Metamorphosis', waarop Shankar wat verder durft te gaan.

'Sagar' vind ik juist wat minder. Er gebeurt eigenlijk niet zo veel. Matige compositie, hoewel ik 'm tegen het eind nog wel aardig vind (als de gitaar invalt).

Ruime 3,5*

Niet geheel mee eens. Ik zie deze plaat toch niet als een voorbereiding op de klassieke Indiase muziek, maar als een zelfstandig genre, "verwesterde sitarmuziek", zo je wilt.
Ravi zal ongetwijfeld technisch veel beter spelen dan Ananda, maar het beluisteren van Ravi's ellenlange nummers vind ik hoogstzelden een genoegen.

Ik ben dol op coverversies van "Light My Fire", heb er drie met sitar. Van deze drie is de versie van Ananda met afstand de beste. Het is maar hoe je het bekijkt.

avatar van spinout
"Elvis-bassist" Jerry Scheff bespeelt de bas op dit album, dat wat mij betreft vol had mogen staan met covers en waarop Jimi Hendrix wél de gitaarpartijen had gedaan, wat Ananda nu afwees. Ananda hield ook van Led Zeppelin, dus een cover van bv. Dazed and Confused had er in gezeten.

avatar van vanrippestein
Epische plaat. De covers zijn refreshing, eigen werk erg mooi gecombineerd vanuit raga's naar westerse poppy invloeden. Ik kan deze plaat op elk moment opzetten