Blood, Sweat & Tears - B, S & T: 4 (1971)

Alternatieve titel: Blood, Sweat & Tears 4

Label: Columbia

1. Go Down Gamblin' (4:18)
  2. Cowboys and Indians (3:11)
  3. John the Baptist (Holy John) (3:39)
  4. Redemption (5:15)
  5. Lisa, Listen to Me (3:04)
  6. A Look to My Heart (0:56)
  7. High on the Mountain (3:18)
  8. Valentine's Day (4:00)
  9. Take Me in Your Arms (Rock Me a Little While) (3:31)
  10. For My Lady (3:27)
  11. Mama Gets High (4:13)
  12. A Look to My Heart (Duet) (2:08)
avatar van milesdavisjr
Binnen 4 jaar tijd met album nummer 4 op de proppen komen. Over het arbeidsethos van veel bands uit de jaren 60 en 70 hoeven we niet te klagen. Levert die gezonde werkethiek dan ook direct prima platen op? Neen, dat is niet altijd het geval. Op voorganger; Three klonk al wat metaalmoeheid door en ook dit plaatje is wisselvallig van aard. Hoewel 4 wel enkele prima nummers kent.
Redemption is energiek en de blaasinstrumenten geven het geheel een fijne schwung. Mama Gets High kent een laidback sfeer en Valentine's Day met zijn licht melancholische ondertoon bevat fraaie zanglijnen. Helaas is het overige songmateriaal van minder allooi. Weliswaar is de plaat rijk aangekleed maar verzanden de heren vaak in goede bedoelingen en mist men de focus om er spannende tracks van te brouwen.

Desalniettemin blijft Blood, Sweat & Tears een fijne ontdekking. Uniek was het wellicht niet, maar dat de heren redelijk vernieuwend waren met hun mix van jazz, blues, soul, rock aangevuld met veel blaasinstrumenten, die stelling durf ik wel aan. Waar een collectief als Chicago in hetzelfde genre furore zou gaan maken was de fut er bij Blood, Sweat & Tears na enkele jaren al uit. Langzaamaan doofde de interesse in de band al dan niet ingegeven door de vele bezettingswisselingen en magere platen die nog zouden volgen.