Ars Nova - Ars Nova (1968)

Label: Elektra

1. Pavan for My Lady (2:45)
  2. General Clover Ends a War (2:36)
  3. And How Am I to Know (5:08)
  4. Album in Your Mind (3:02)
  5. Zarathustra (3:30)
  6. Fields of People (3:36)
  7. Automatic Love (4:54)
  8. I Wrapped Her in Ribbons (2:38)
  9. Song to the City (3:04)
  10. March of the Mad Duke's Circus (3:08)
avatar van Droombolus
Kwa 60s experimenteer drift is dit één van de toetsstenen voor "psych" in mijn boek en samen met Insect Trust & United States Of America de 3 meest onderschatte albums in dat genre.........

Ars Nova's debuut is dan weliswaar degene die van die 3 de tand des tijds het minst goed doorstaan heeft, het blijft een intrigerend album waarvoor Spaanse Renaissance muziek ( ook bekend als Ars Nova dus ) als inspriratie bron genomen werd. Horen is geloven .......

Leuk trivia weetje: Maury Baker, de drummer van deze eerste Ars Nova bezetting, speelde later in Tim Buckley's Starsailor band.

avatar van willemmusic
Ik heb ooit gepoogd om alle lp,s te verzamelen die op de achterkant van de verzamelaar Elektrifying zijn afgebeeld en kwam zo aan Ars Nova, een heel aardige plaat, mooiste nummmer General Clover ends a war met meteen dat instrumentale nummertje Le Messe Notre Dame erachteraan.
De lp van Eclection is nog niet op mijn pad gekomen, is die zo goed als het nummer Mark Time belooft?

Droombolus schreef :
... waarop ik dan nieuwsgierig raak naar een bespreking van die andere twee

Ken de band alleen van eerder genoemde Elektra verzamelaar, waarvan ik General Clover altijd het mooiste nummer vond.

Oldfart schreef:

Ik ook! En dan valt de lp wat tegen..Maar al die andere.. Doors, Love, Tim Buckley, Incredible String Band, Zodiac, Paul Butterfield, Earth Opera, Eclection, het was een eruptie van creativiteit, dat Elektra in één keer uitbraakte. Allemaal in prachtige klaphoezen met artwork waarin je kon verdrinken. Vaak ook in binnenhoes bespikkeld met het bruine logo. Het verzamelen waard, veel, zo niet alles in de vroege 70-er jaren heruitgebracht en kom je dus soms nog wel tegen.

avatar van Oldfart
Droombolus schreef: Ze staan gewoon op MuMe hoor .....

sprake van een misverstandje; ik dacht je de andere twee albums van Ars Nova bedoelde.

@ willemmusic:

Ik heb albums van alle door jou genoemde artiesten, Elektra was gewoon de koning van de indies in die periode.

Ars Nova was nèt even wat eigenwijzer en onaangepaster in de aangeboorde muzikale bronnen dan hun labelgenoten. Ze werden getekend door Paul Rothchild en label-baas Jac Holzman heeft het hem nooit vergeven dat het album voor geen draad verkocht.

Ik ben in de 40 jaar dat ik Ars Nova nu ken nooit echt opgehouden met de plaat ( en later de CD ) regelmatig te draaien. Ja, de opnames klinken gedateerd maar de komposities ( m.u.v. Album In Your Mind & Automatic Love dan ) zijn van zo'n onaardse schoonheid dat ik mij daar makkelijk overheen kan zetten. En dan zijn daar nog de En'tractes, die er tussen de nummers door lopen, ze soms aan elkaar verbinden en het geheel tot een magies tapijt verweven, die het album als geheel tot een bijzondere klasse verheffen. Ik ben er nog steeds net zo lyries over als de zang van Jon Pierson ......

Oldfart schreef:

Ah ..... Helaas maakten ze nog maar 1 album na hun debuut, met leider Wyatt Day en Jon Pierson als enige overlevenden van de orginele bezetting. Dat album Sunshine & Shadows is ook dik voor elkaar maar mist toch de magie van AN en gaat wat meer de kant van de jazz op.

avatar van Oldfart
Zodiac, Earth Opera, Eclection, zijn de andere 'blinde vlekken' voor mij.
Zodiac heb ik destijds wel eens geleend, kon me toen niet bekoren, maar dat zegt wellicht meer over young fartje dan over de muziek.Is ook al 40 jaar geleden ( oeps )

Van Earth Opera en Eclection ken ik de reguliere albums in het geheel niet, ook never nooit niet tegengekomen, niet bij vrienden, niet in de winkels.

avatar van Oldfart
Even een zijspoortje; staan die Elektra samplers ( en bijvoorbeeld die van CBS zoals That's Underground) eigenlijk hier op MuMe? En zo ja hoe zoek je ze dan op?

Is het erg vreemd als ik zeg dat ik 'vroeguh' General Clover altijd op sommige Love nummers vond lijken?

Oldfart schreef:
Zodiac [ snip ] Earth Opera en Eclection .

Zodiac zou de heilige graag moeten wezen voor Moog-syth freaks. Meteen na de eerste demonstratie op een beurs werd de zooi afgebroken, opnieuw opgebouwd in de studio en werd Cosmic Sounds ermee opgenomen ......

De remastered Earth Opera 2CD kocht ik afgelopen zomer gewoon bij Fame in Amsterdam ....... Eclection kan ik me ook niet herinneren ooit in een winkel tegengekomen te zijn, maar ik koop dan ook al jaaaren ongeveer 99% van mijn CDs in web-stores .......

Oldfart schreef:

Op album titel zoeken....... maar volgens mij staat alleen The Rock Machine Turns You On er op ..........

General Clover lijkt voor mij van geen kant op Love, maar het zal er aan liggen hoeveel geestverruimende middelen je konsumeerde, vroegâh .......

Oldfart schreef:

In mijn Der grosse LP Preiskatalog staan ze onder Various Artists , misschien een idee?
Na alle "Alle 13 goed" en "Party a go go" frisbees was The Rock Machine Turns You On in mijn herinnering de eerste undergroundverzamelaar , de eerste serieuze sampler, waarop je kennis kon nemen van werk van artiesten van wie je nog nooit gehoord had, afgewisseld met bekendere acts. Later werden er 'lokkertjes' bijgevoegd, uitvoeringen van nummers die niet op de reguliere lp stonden.
Sommige van die samplers waren met meesterhand samengesteld, eigenlijk een volwaardige lp op zich: The Rock Machine Turns You On, The Best Of Island, Elektrifying, That's Underground schieten mij te binnen en maakten nieuwsgierig naar the United States of America, Nirvana, Holy Modal Rounders of Laura Nyro.
Verzamelwaardig, echt verzamellps in dubbele betekenis, net zoals sommige soundtracks (Easy Rider!), al was het maar om die ene song die nergens anders op staat.
Zoals in het geval Elektrifying: het prachtige Mark Time van Eclection.

avatar van Droombolus
Niet dat het per sé een plus is maar Radio Veronica heeft het intro van Zarathustra jarenlang gebruikt in een van hun jingles, if memmerie smurfs was het de "gouwe ouwe" aankondiging: Going back in time with the sound of the nation, this is a Radio Veronica flashback ( of zoiets met mijn lekke geheugen zal ik wel weer van alles door elkaar halen ) waaronder dan het Ra-ta-ta-Ta-ta-bom-bom-bom-bom-bom-bom-bom-bom van Zarathustra klonk .......

avatar van willemmusic
Het was juist die Richard Strauss adaptatie die mij bij alle klassiekverrockende 5th's, airs en sabeldansen uit de hitpuree in die jaren het bijzondere van Ars Nova deed ontdekken.
Dat is echt heel origineel gedaan.
Instrumentaal waren ze van hoog niveau, zingen konden ze ook prima en hun repertoire was bijzonder.
Misschien wel te bijzonder, want helaas, Psychedelica was mode in '68 en anders dan een songtitle als 'Album in your Mind' doet vermoeden, dat waren ze niet.
Pech, want onterecht richting vergetelheid...
...behalve een paar Ouwen Getrouwen op MuMe!

uilenei
ZO na 2,5 jaar weer eens een bericht.

willemmusic schreef:

Deze plaat is een aanwinst in mijn collectie. And How am I to know één van de beste nummers die ik ken, Geweldig.

Van een ander Label, nml Reprise is "sweetwater" van Sweetwater ook een aanrader in het genre. Werkelijk schitterende plaat. ook op MM te vinden. Doet niets onder voor deze plaat, Insect Trust en anderen.

Redelijk maar niet meer dan dat. Tenminste, dat is mijn mening. Persoonlijke favorieten: Pavan for my lady en I wrapped her in ribbons.