Het toeval wil dat in hetzelfde jaar dat dit album uitkwam, ik de Chinese Muur met eigen ogen gezien en (een relatief héél klein stukje) bewandeld heb tijdens een 15-daagse rondreis door dit prachtige land wat ik overigens voor iedereen die er nog niet geweest is, van harte kan aanbevelen.
In 2007 terecht uitgeroepen tot één van de nieuwe zeven wereldwonderen, is dit indrukwekkende bouwwerk natuurlijk iets magnifieks. En als je er dan zelf op gelopen hebt, maakt dit het gehele gegeven uiteraard extra speciaal.
Deze soundtrack van TD komt uit een periode, dat er veel van dit soort albums verschenen voor allerlei documentaires. Denk bijvoorbeeld ook aan albums als What a Blast en Transsiberia.
Het album knalt meteen goed de speakers uit met "Meng Tian": een energierijk, opzwepend, lekker pakkend nummer die fijn wegluistert. Het klinkt modern en hip en niet meteen iets wat ik verwacht op een album als dit, aangezien ik eerder authentieker en traditioneler werk verwacht wat meer refereert aan het concept en titel van het album. Maar het is niet verkeerd. Ook het smaakvolle en mooie slot van het nummer dient een vermelding, trouwens...
Tijdens "Summer in Shauxi" bevind ik me in veel vreedzamer TD-vaarwater. Het nummer klinkt herkenbaar en ingetogen en lijkt veel op de meer rustige stukken die TD in die periode maakte. Een korte, mooie compositie: niet meer, niet minder...
"The South Gate Knights" doet me qua stijl erg denken aan een moderne variant van de muziek van TD uit lang vervlogen tijden. Die typische sequence, de dwalende, ietwat geïmproviseerd klinkende synth-drapering: alsof Froese, Franke en Baumann na al die jaren weer samen waren gekomen om speciaal voor dit album een compositie op te nemen, zoals ze dat in de jaren '70 ook deden. Het enige wat ik dan nog écht mis, is de gitaar van Edgar Froese. Dan zou het feest pas écht compleet zijn.
Hoe dan ook zorgt dit nummer wel voor de broodnodige afwisseling binnen de plaat.
"Silence the Barking Monk" is een fijne, opvallende en doordachte compositie die van begin tot eind boeit dankzij de fijne afwisseling die het nummer kent. De mooie klanken, de sterke ritme-ondersteuning: dit nummer klopt gewoon!
"Zhu Zhanji" vind ik niet zo heel bijzonder. Het nummer valt gewoon wat minder op. Na een wat matig intro wordt het gelukkig wel beter, maar persoonlijk weet het me gewoon minder te raken.
“Stranded Without Shade” doet zichzelf wat tekort vanwege de redelijk irritante ritme-ondersteuning die er daarom ook voor zorgt dat het nummer duidelijk één van de mindere van dit album is.
"No More Candles Burning" is duidelijk beter, maar valt voor de rest ook niet erg op. Het thema is op zich prima, maar is er duidelijk eentje uit de categorie 13-in-een-dozijn. Op een geven moment gaat het zelfs wat zeurderig klinken, waardoor ook dit nummer niet tot mijn favorieten van dit album behoort.
Met een zucht van verlichting mag ik dan vervolgens concluderen dat "Lights of Beijing" weer stukken beter is. Een met zorg in elkaar gezette ballad met mooie melodieën, accenten en effecte piano-ondersteuning.
"Snow on Dragon's Peak" ademt vervolgens op een ingetogen manier een vredige sfeer uit en is een aardig, weliswaar niet al te opzienbarend, maar wel mooi stukje muziek.
Het wat typische, maar wel origineel klinkende "Cradle of Prodigies" is vanwege het leuke sequence-werk, de aparte samples en de onderlinge afwisseling die het nummer biedt, een aardig geheel.
Het afsluitende "Tiger Forest" sluit het album lekker levendig en ritmisch af, doorspekt met opvallend subtiel en onderhuids kabbelend, licht sequence-werk.
Conclusie luidt dat Great Wall of China een degelijke soundtrack is die ik ergens in de gulden middenklasse plaats. Heel meesterlijk kan ik het allemaal niet noemen en niet alle nummers vallen op, maar al met al is het lekkere muziek. De productie is geweldig, maar had het muzikaal stiekem niet beter gekund? Of ben ik wellicht te kritisch en verwacht ik misschien teveel?
Laat ik gewoon bekennen dat ik nuchter en objectief wil blijven en de muziek een warm hart toedraag. Geniaal of uitzonderlijk is deze soundtrack van TD geenszins, maar een dikke 3,5 verdient dit album zondermeer...