Tony Joe White - Tony Joe (1970)

Rock / Roots
Label: Monument

1. Stud-Spider (5:36)
  2. High Sheriff of Calhoun Parrish (3:48)
  3. Widow Wimberly (3:36)
  4. Groupy Girl (3:00)
  5. Conjure Woman (3:54)
  6. Save Your Sugar for Me (2:16)
  7. Hard to Handle (2:50)
  8. What Does It Take (To Win Your Love) (3:37)
  9. My Friend (3:06)
  10. Stockholm Blues (3:23)
  11. Boom Boom (7:48)
  12. I Protest * (3:06)
  13. A Man Can Only Stand Just So Much Pain * (2:30)
avatar van BenZet
Niet zijn beste van deze periode de voorgangers en de plaat hierna is vele malen beter

BenZet schreef:

Ik kom hier helemaal op terug, na een aantal keren weer beluisteren: een Prachtige plaat, ontzettend goed. Had toen zeker een black out...

avatar van lebowski
Dit is inderdaad een prachtige plaat BenZet, lekkere broeierige blues, heerlijk gitaargeluid en White heeft een aangename stem. De drie openingstracks zijn stuk voor stuk 5*, met Widow Wimberly als prijsnummer, schitterend gitaarspel.

avatar van BenZet
Als je de kans heb (misschien heb je hem al) moet je de remaster uit de Swamp Box beluisteren, die is echt heel mooi en gedetailleerd!

avatar van potjandosie
"Tony Joe" werd het derde album van Tony Joe White met 7 eigen nummers plus 4 covers, de lekker rauw gespeelde soul klassieker "Hard to Handle" (Otis Redding), een vuige versie van de blues klassieker "Boom Boom" (J.L. Hooker), het rustpuntje de piano ballad "My Friend" (Donnie Fritts/Spooner Oldham) en een cover van de soul ballad "What Does It Take" mede geschreven door soul zanger/producer Johnny Bristol.

het met zijn bekende, grommende stem gezongen en met wah wah gitaar gespeelde "Stud-Spider" is een heerlijke opener. "High Sheriff of Calhoun Parrish" en "Groupy Girl" zijn 2 TJW klassiekers. het lekker funky rammelende "Conjure Woman" nam hij later opnieuw op en verscheen op het sterke "One Hot July" (1998).

"Widow Wimberly" en "Stockholm Blues" zijn wat meer ingetogen nummers met veel ruimte voor zijn zang, gitaar en harmonica spel.

op dit album speelden mee Norbert Putnam/Tommy McClure (bass), Jerry Carrigan/Sammy Creason (drums), Mike Utley/David Briggs (organ, piano).

de re-issue op cd label MPG (1999) met als titel "Groupy Girl" met een andere hoes als hierboven, is qua geluid goed te noemen als je in aanmerking neemt dat de oorspronkelijke opnames inmiddels 55 jaar oud zijn.

Album werd geproduceerd door Tony Joe White & Billy Swan

(deel) citaat uit de liner notes:

"For those of you who don't know Tony Joe White's history, he's the growling, sexy bluesman who came steaming out of Louisiana with the red-hot "Polk Salad Annie", in 1969. Tony Joe's whole family played music, so he was practically born into music in the small town of Oakland Grove, Louisiana. White, one of the few authentic practitioners of the swamp-rock genre, played in Tony Joe and the Mojos in his teen years, moved to Texas and led Tony and the Twilights, worked solo for some years and came into the spotlight in 1969, when he was 26 years old"