Skyclad - Irrational Anthems (1996)

Metal / Roots
Label: Century Media

1. Inequality Street (4:05)
  2. The Wrong Song (3:56)
  3. Snake Charming (4:04)
  4. Penny Dreadful (3:08)
  5. The Sinful Ensemble (5:21)
  6. My Mother in Darkness (4:00)
  7. Spiral Starecase [Instrumental] (2:23)
  8. No Deposit, No Return (4:30)
  9. Sabre Dance [Instrumental] (3:06)
  10. I Dubious (3:12)
  11. Science Never Sleeps (5:05)
  12. History Lessons (3:37)
  13. Quantity Time (5:14)
avatar van Sinner
Irrational Anthems is een beetje een soort "doorbraak" cd geweest voor Skyclad want na dit album werden ze plots erg populair in bepaalde delen van Europa. (met name in Duitsland konden ze een hele tijd niets meer fout doen). Dit is ook niet zo verwonderlijk want Irrational Anthems is de meest toegankelijke Skyclad plaat tot op dat moment.

Het metal/thrash gehalte is behoorlijk teruggeschroefd en heeft plaats gemaakt voor een mooie balans van folk en rock invloeden. Het enige punt dat Skyclad wellicht van de grote commerciele doorbraak heeft gehouden is de zang van Martin Walkyer, die dan wel een heel karakteristiek geluid heeft maar nog altijd meer tegen praten aanleunt dan echt zingen. (jammer genoeg bleek net die Martin een paar jaar later onvervangbaar, want de platen nadat hij de band heeft verlaten zijn voor mij toch niet meer wat het moet zijn).

Irrational Anthems is in ieder geval een erg sterke plaat. De songs zijn lekker catchy en de teksten weer heerlijk sarcastisch. Hoogtepunten zijn Inequality Street, History Lessons, Penny Dreadfull en No Deposit No Return. Voor iedereen die wel eens een Skyclad cd wil beluisteren is dit wat mij betreft de ideale aanvang.