Jan Akkerman - It Could Happen to You (1982)

Jazz / Rock
Label: Charly

1. Old Tennis Shoes (11:30)
  2. Come Closer (7:50)
  3. Funkology (11:50)
  4. It Could Happen to You (Free Together) (5:25)
Stijn_Slayer
Tegenwoordig verkrijgbaar als A Real Elegant Gypsy met bonusnummers. Geen verkeerd album, ietwat jazzy qua stijl. Muzikaal valt er natuurlijk weer genoeg te genieten, alleen de aandacht voor melodielijnen lijkt iets onder te sneeuwen.

avatar van B.Robertson
Heb er een lekker achterhaalde uitgave van: The Guitar Player uit '96. Die van nu heeft er een mooi doosje omheen en het geluid zal vast wel wat opgepoetst zijn. De bonusnummers komen van Can't Stand Noise. Journey (A Real Elegant Gypsy) is daar het mooiste nummer, niet door hemzelf geschreven. Het saaie Pietons is dat wel. Live een stuk leuker, speelt hij ook heel vaak.

It Could Happen to You was zijn enige plaat voor Polydor en één van de weinige albums van hem die je al snel eens even in de schappen treft. Een album uit een lange serie die niet de verkoop top 100 haalde. Na zijn breuk met Atlantic moest hij vaak op zoek naar een nieuw contract. Goed, dit album nam hij in maart '82 op met Deense muzikanten. Zeker niet zijn minste.Old Tennis Shoes opent lekker jazzy en sleept zich 11 minuten lang traag voort zonder dat het vervelend wordt, best wel een goed nummer. Jan zijn spel klinkt geïnspireerd en de Denen vullen de begeleiding mooi in.

Come Closer heeft hier de eerste duidelijke melodielijn, die echter niet sterk genoeg is om een boeiend nummer van bijna 8 minuten te krijgen. Begint wel leuk, maar halverwege zakt de aandacht weg.

Funkology is een experimenteel hoogstandje van hem. Dit drieluik klinkt gewoon goed. De bassist en toetsenist bouwen een heerlijk freaky sfeer op en na wat gepriegel op de achtergrond valt hij na bijna 3 minuten in met van dat typische slaggitaarwerk van hem, vervolgens komt er een drummachine onder en we hebben weer zo'n eigenzinnige, funky compositie waarvan je weet dat het niet verkoopt. In het laatste gedeelte komt er een omslag naar fraai akoestisch gitaarwerk. Hier weet hij wat melodie en gescheur over de snaren goed te combineren, maar echt toegankelijk is het niet.

De echte mooie melodielijnen komen in het titelnummer pas goed aan bod. Geen klinisch gepriegel maar warme klanken. De keyboard begeleiding is ook uitstekend, Bescheiden meesterwerkje.

Van dit album hoor je hem soms dat middenstuk van Funkology nog wel eens spelen. Hij was toen te gast bij dat Queen-project van de koninklijke luchtmacht kapel (luchtdruk kapel) en gaf een dijk van een solo weg. Van mij hoeft hij niet meer naar Focus; ik blijf hopen dat ie nog eens een nieuw solo-album maakt.

avatar van Bluebird
Hoewel vroeger de LP in bezit heb ik nu al jaren een Charly cd versie getiteld ''The Complete Guitarist'' met een nog jeugdig uitziende Akkerman op de cover. De bonustracks Pietons en A Real Elegant Gypsy vind ik zeker de moeite waard. Vooral het ''Tiroler walsje'' Pietons was in die tijd.aardig populair in cafe's en kroegen. Old Tennis Shoes was voor mij het prijsnummer.

Heerlijk album zeker de samenwerking tussen Jan en de keyboardplayer..(op Funkology bijvoorbeeld)

WPE
Alweer helemaal eens met B.Robertson. Dat maakt het lekker makkelijk, zo hoef ik weinig commentaar meer te geven