Snapcase - Steps (1995)

2. Steps (3:13)
  3. Windows (2:34)
  4. Run and Fall (4:40)
sxesven
Snapcase was ooit (jaren geleden alweer) mijn introductie tot hardcore. Ik gok dat het iets van '98 was, en tussen het metal geweld dat TMF in die tijd in de late uurtjes uitzond (Wet & Willlld!) kwam plots een gigantisch intrigerend video voorbij. Een gruizige opname van een bandje opgefokte heren die op een podium rondsprongen met alle kracht die ze bezaten - het zaaltje leek overigens meer een huiskamer, wat het allemaal nog obscuurder deed lijken. In ieder geval, ik was compleet hooked - dit beviel me beter dan al die metalen plaatjes die ik normaal draaide. 'Snapcase - Steps' kon ik nog opvangen aan het eind van de clip, en hup, een liefde was geboren.

Toen ik niet veel later een Internetverbinding kreeg (en deze Steps single nergens kon vinden, van e-buyen had je sowieso nog nooit gehoord) en Napster ontdekte (die goeie ouwe tijd) kon ik met m'n 56.6k inbelverbinding in een nachtje een vijftiental nummers van Snapcase binnentrekken, waaronder dus Steps. De volgende morgen onmiddelijk gedraaid - en dat bleek dus een ander nummer te zijn. Verder even briljant overigens, dus dat was niet zo erg. Bij het doorbrowsen van de andere nummers kwam ik plots wél het goede nummer tegen - het bleek Cognition zijn; wél van deze release dus, maar niet het titelnummer. Niet dat ik hier verder een punt mee wil maken, maar ik dacht, als ik hier toch bezig ben pen ik dit relaas maar gelijk even neer.

In ieder geval, Snapcase dus. Steps is hun briljantste werkje, hoe kort ook (enkel Progression Through Unlearning mag in de schaduw staan). Stuiterende, kale, bijzonder apart klinkende hardcore; het eigen geluid van het inmiddels helaas ter ziele gegane Snapcase op z'n best. Tevens waren de heren mijn introductie tot de straight edge lifestyle, dus da's natuurlijk ook nog wel een pluspuntje.

Ik weet het, zo onsamenhangend als maar kan, dit verhaaltje, dus excuses. Samengevat: geniaal. 4,5*

Overigens bevatte desbetreffende video nog een tweede gedeelte van een andere band die ik nooit heb kunnen achterhalen. Klonk ook erg bruut. 'Can't stop, overloaded' herinner ik me nog, maar verder eigenlijk weinig meer. Iemand wellicht een idee?

avatar van rafke pafke
sxesven schreef:

Integrity - systems overload?

sxesven
Ja, klopt inderdaad; kreeg toeval twee weken terug ofzo een PM van Monsta Kody met dezelfde suggestie. Is 'm, ja, geniaal nummer!