Yat-Kha - Aldyn Dashka (2000)

Rusland

3. Chorumal Bodum (3:40)
  4. Kozhamyk (2:37)
  5. Chedi Tei (4:41)
  6. Tyva Kyztar (3:46)
  7. Takh-Pakh Chaskhy (2:47)
  8. Bai-La Mongun (2:47)
  9. Oi Moroz (3:41)
  10. Sambazhyktyn-Yry (4:39)
  11. Khary Kyigy (4:13)
  12. Aldyn Dashka (4:18)
avatar van Nagelschip
Albert Kuvezin, zanger en gitarist van Yat-Kha was eens een van de heren die de groep 'Huun-Huur-Tu' opzette; Hij vond zijn echte liefde in muziek echter bij een combinatie van traditie en punk en rock. De beste Albert, keelzanger uit het Altai gebergte van Tuva, bracht ons hier de tuvaanse rock groep, Yat-Kha.

Hiervoor had hij echter meer voor ons dan wij hadden kunnen hopen. Zijn zo geheten 'Kanzat'. Een techniek die hij, en hij alleen onder de knie heeft. Een combinatie van twee standaard zangtechnieken, die hij brengt tot 1. Hier combineert hij Khoomei, een droog klinkende zang diep vanuit de keel en borst, en Kargyraa, een lage, ratelend stemgeluid; hij noemde het Kanzat, een inmens, Onmenselijke, laag stemgeluid.

Op dit album hebben we Kozhamyk, wat vele Tuvanen en Mongolen al tranen bracht, en mij een heuze glimlach; Dit is geweldig, ongekend.
En Chorumal Bodum, een heerlijk nummer waar zijn techniek in volle vreugde naar voren komt. Zelfs in zijn hoge noten weet hij deze diepe, lage stem op de achtergrond te houden.

hail, 5*