Foreigner - Records (1982)

Label: Atlantic

1. Cold as Ice (3:21)
  2. Double Vision (3:32)
  3. Head Games (3:39)
  4. Waiting for a Girl Like You (4:36)
  5. Feels Like the First Time (3:32)
  6. Urgent (3:59)
  7. Dirty White Boy (3:14)
  8. Juke Box Hero (4:03)
  9. Long, Long Way from Home (2:52)
  10. Hot Blooded (6:55)
Pieter Paal
10 juweeltjes van de eerste 4 albums. Tja, het was 1982 dus die juweeltjes van daarna moesten nog uitgevonden worden.

Pieter Paal
Ik heb deze zojuist weer eens opgezet. Klinkt nog steeds super. Daarna die gave 'Best of The Doobies' van The Doobie Brothers gedraaid en kwam tot de ontdekking dat beiden een juke-box op de voorzijde hebben staan.

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Op zichzelf zijn het natuurlijk goede nummers, maar 26 jaar na 1982 heeft deze toch weinig waarde meer ten opzichte van ófwel een completere verzamelaar ófwel (enkele van) de reguliere albums.

avatar van freakey
Ik mis hier vooral Love on the Telephone.....

avatar van gaucho
Love on the telephone was een single die gek genoeg alleen in Nederland is uitgebracht. Discogs vermeldt uitsluitend een Nederlandse single-release, wat ik eigenlijk heel bijzonder vind. Kennelijk zagen de promotors in ons land wel wat in dit nummer, terwijl ze in Amerika, de UK, Engeland en Duitsland kozen voor het nogal saaie Women. Dat nummer stond bij ons dan weer op de B-kant, en dat lijkt me terecht.

Love on the telephone was dus alleen in Nederland een hitje en dat verklaart mede waarom dat nummer niet op deze van origine Amerikaanse compilatie terecht is gekomen. Ik mis op mijn beurt dan weer Blue morning blue day, wat ik een heel acceptabele single vond (bij ons in NL haalde het de tipparade nog). Maar ook dat was in de VS niet zo'n grote hit, dus daarom zal hij op deze eerste Foreigner-verzamelaar wel buiten de boot gevallen zijn.

Dit album was destijds een enorm succes: alleen al in de VS zijn er meer dan zeven miljoen exemplaren van verkocht. Maar het is waar: in vergelijking met latere, completere verzamelaars voegt deze vrijwel niets toe. Een paar kleinigheden wellicht: als je een originele persing hebt, is de albumhoes geen vierkant, maar mooi uitgesneden in de vorm van een jukebox. De buitenhoes heeft openingen op de plekken waar de titels horen te staan, en die zie je alleen wanneer je de binnenhoes in de buitenhoes schuift. Ik vind dat wel een meerwaarde ten opzichte van bijvoorbeeld de CD.

Qua muziek kan ik nog melden dat Hot blooded erop staat in de vorm van een uitgesponnen live-versie, die bergens anders te vinden is, maar op zich ook weer niet zo heel veel toevoegt. En van Cold as ice is de single-versie gebruikt. Maar het verschil met de albumversie is minimaal: je hoort tegen het einde wat toegevoegde strijkers, that's all. Toch leuk voor de heb, al was het maar omdat dit ooit mijn eerste Foreigner-LP was.

avatar van RonaldjK
gaucho is enigszins nostalgisch, maar wie de elpeeversie van Records kent, weet dat dit terecht is! Prachtige schuifhoes, indertijd uit de biebbak gevist en ja, die wil ik veertig jaar verder nog steeds aanschaffen, maar ik kwam 'm in de bakken met tweedehands vinyl nog niet tegen.

Bovendien een sterke samenvatting van Foreigner tot dan toe, waarbij ook ik Love on the Telephone mis. Latere verzamelaars waren completer, met streaming heb ik inmiddels mijn eigen compilatie geknutseld.

Maar niets kan op tegen een hoes als deze!