Moby Grape - Moby Grape '69 (1969)

Label: CBS

1. Ooh Mama Ooh (2:26)
  2. Ain't That a Shame (2:28)
  3. I Am Not Willing (2:58)
  4. It's a Beautiful Day Today (3:06)
  5. Hoochie (4:21)
  6. Trucking Man (2:00)
  7. If You Can't Learn from My Mistakes (2:33)
  8. Captain Nemo (1:43)
  9. What's to Choose (1:57)
  10. Going Nowhere (2:01)
  11. Seeing (3:47)
  12. Soul Stew * (2:21)
  13. If You Can't Learn from My Mistakes [Demo] * (1:26)
  14. You Can Do Anything [Demo] * (3:38)
  15. It's a Beautiful Day Today [Demo] * (4:15)
  16. What's to Choose [Demo] * (3:22)
  17. Big [Demo] * (2:22)
  18. Hoochie [Demo] * (3:19)
Prachtige, onderschatte plaat! Mist weliswaar de samenhang van het debuut, Skip Spence was al weg en de band viel kort erop uit elkaar. Maar er staan onvergetelijke nummers op. Vooral Lewis en Mosley zijn in vorm.

Pieter Paal
Dit album borduurt netjes voort op het geluid dat op het debuut en op 'Wow' te horen is.
Van 'Omaha' naar 'Ooh mama ooh' is maar een kleine stap zal ik maar zeggen.
Toch is dit, hoewel Alexander Spence ontbreekt wederom een prima album. Helaas hun laatste goede album, want 'Truly fine citizen' van later dat jaar is werkelijk teleurstellend.
''69' van Moby Grape is nogal Byrds-achtig kort.
Ze hebben later ook nog een reunie-album op Reprise uitgebracht.
Mijn meest favoriete track is Peter Lewis 'If you can't learn from my mistakes'.

Inderdaad, een superplaat. If you can't learn etc is het mooiste nummer. Blij dat ie nu op CD te koop komt.

avatar van Droombolus
Prachtig basic album wat voor mij net zo essentieël is als hun debuut. Vooral Peter Lewis gaat helemaal loos met prachtige country-rock songs. Ook Bob Mosley zet zijn beste beentje voor met It's A Beautiful Day Today ( wat, als hij het niet zo ontwapenend eerlijk had gezongen, in een smakeloze smartlap had kunnen veranderen ) en de super-macho blues-rocker Hoochie. De Miller / Stevenson bijgragen zijn wat minder maar passen zo wonderwel in het geheel dat ze toch prima voldoen. De slagroom op de taart is Seeing, een door de 4 overgebleven Grape leden omgebouwde Skip Spence demo waar ze een totaal nieuwe backing track achter opnamen en Bob Mosley de ruige gedeeltes voor inzong. Skip was er dan wel lichamelijk niet meer bij maar geestelijk was hij zeker nog aanwezig.

'It's A Beautiful Day Today' zit inderdaad op het randje tussen geweldig en smartlap. Vind zelf 'If You Can't Learn from My Mistakes' en 'Seeing' de beste nummers op deze prima, iets meer country-georienteerde plaat. Ik vind wel dat de eerste helft van de plaat onderdoet voor de tweede helft. De nummers zeven t/m elf behoren tot het allerbeste dat de band opnam. Voorlopig nèt geen 4*.

Beste Jaap M,
Ik ben op zoek geweest naar de cd van Moby Grape '69 maar kon die alleen maar vinden voor $ 40,-
Dat vind ik een beetje te 'gortig'.
Heb jij misschien een betaalbare uitgave op een adres of bij een leverancier?
Veel dank.
Bram Vermeulen

Franck Maudit
bram vermeulen, Jaap M is al 9 jaar inactief. De kans op een antwoord van deze user lijkt me dan ook vrij klein

avatar van Poles Apart
bram vermeulen: de CD is inderdaad prijzig, op de markt gegooid en gelijk weer teruggetrokken nadat oud-manager (en d*ckhead first class ) Matthew Katz weer eens dwars ging liggen.

Wel nog redelijk eenvoudig op vinyl te vinden. Als je echter per se een CD zoekt zou ik als ik jou was voor de verzamelaar "Vintage" gaan, die naast het debuut bijna alle Grape '69 tracks bevat. Uitstekend overzicht.

avatar van Drs. DAJA
Heel vette plaat. Weet iemand waarom dit nooit zo is doorgebroken bij het grote publiek?

Drs. DAJA schreef:

Leo Beenhakker zou zeggen: "Haben Sie eine Stunde?"... Moby Grape had een hele 'fijne' manager die, tot op de dag van vandaag, z'n eigen band zowat de nek omgedraaid heeft met z'n beslissingen en daden, ook leek/lijkt de band wel vervloekt. Het ging ze niet bepaald voor de wind.

avatar van Drs. DAJA
Is daar geen documentaire over?

avatar van Poles Apart
(Nog) niet, wel een uitstekend boek, dat verleden jaar verscheen: What's Big and Purple and Lives in the Ocean?: The Moby Grape Story. Zeker een aanrader als je meer over de band te weten wil komen.

avatar van Drs. DAJA
Ga ik bestellen! Dank je voor de tip!