Michael Franks - Sleeping Gypsy (1977)

Jazz / Pop
Label: Warner Bros.

1. The Lady Wants to Know (4:46)
  2. I Really Hope It's You (4:58)
  3. In the Eye of the Storm (5:56)
  4. B'Wana-He No Home (4:57)
  5. Don't Be Blue (3:31)
  6. Antonio's Song (The Rainbow) (5:06)
  7. Chain Reaction (5:15)
  8. Down in Brazil (4:32)
Michael z'n eerbetoon aan carlos Jobim die hij zo bewondert en Antonio's Song is dan ook naar hem vernoemd.
Een album in de bekende relaxte Micheal Franks stijl en één van de betere voor mij.

avatar van Scurio
Net gekocht in een kringloopwinkel, op de gok. Ik dacht al dat Antonio's Song over Jobim zou gaan gezien de andere songtitel Down In Brazil. Heerlijk album!! Ook moet ik erg lachen om een foto in het boekje waarop Micheal Franks is gefotografeerd in een trui met het logo van zijn platenmaatschappij Warner Bros. Daar zal vast een mooi verhaal achter zitten......

avatar van jorro
Misschien een leuk weetje voor de liefhebbers: het album staat genoteerd in de jaarlijst 1977 van Oor. Op een gedeelde 38e positie.
Voor mij is het muziek voor als de 'r' in de maand is. Het is nu net mei...maar desondanks 3,5*
Positieve uitschieters:I Really Hope It's You, het funky B'Wana-He No Home, Antonio's Song (The Rainbow) en Down in Brazil.

avatar van potjandosie
de opvolger van zijn klassieker "The Art of Tea" is wederom een album met fraaie crossover/pop jazz.
je kunt het ook aangename "lounge" muziek noemen voor op de achtergrond, maar dan doe je de muziek op dit album met 8 eigen nummers van Michael Franks tekort, want zijn composities steken razendknap in elkaar en luisteren lekker weg.

gezongen met zijn aangename, warme "smooth" voice en m.m.v. top sessiemuzikanten als o.a. Joe Sample (piano), Wilton Felder (bass), Larry Carlton (gitaar) alle 3 ooit lid van de vermaarde band The Crusaders, John Guerin (drums), Michael Brecker (tenor saxofoon) en David Sanborn (alto saxofoon) worden zijn songs geweldig uitgevoerd.

wat betreft de "gladde" muziek, blijft Michael Franks naar mijn mening op dit album aan de goede kant van de streep. net iets minder dan "The Art of Tea", maar van al zijn andere albums komt deze kwalitatief het dichtst in de buurt.

Album werd geproduceerd door Tommy Lipuma
Recorded at Capitol Records, Hollywood, California
except "B'wana, He No Home" recorded in Rio de Janeiro

(deel) citaat uit de liner notes:

"Sleeping Gypsy" was released in early 1977. Produced by Tommy Lipuma, it highlights eight Franks originals showcasing a spacious, lifting jazz/pop sound. The album's musical motive was inspired by Franks' continuing interest in Brazilian music, resulting in such standout cuts as "Down in Brazil" and "Antonio's Song".