Michael Franks - Dragonfly Summer (1993)

Jazz / Pop
Label: Reprise

1. Coming to Life (4:35)
  2. Soul Mate (4:28)
  3. Dragonfly Summer (5:04)
  4. Monk's New Tune (5:42)
  5. Learning What Love Means (4:15)
  6. I Love Lucy (4:39)
  7. Practice Make Perfect (4:55)
  8. String of Pearls (4:33)
  9. Keeping My Eye on You (4:24)
  10. The Dream (5:16)
  11. You Were Meant for Me (4:41)
  12. How I Remember You (5:11)
avatar van potjandosie
toch eens 1 van de latere albums van Michael Franks uitgeprobeerd. tenslotte maakte de man in de 70's een aantal prima albums, o.a. "The Art of Tea" en "Sleeping Gypsy".

zoals altijd is de muzikale omlijsting uiterst verzorgd en is zijn muziek perfect gearrangeerd en wordt deze perfect uitgevoerd en geproduceerd. helaas beweegt zijn muziek zich op dit album op een hellend vlak, van glad, gladder tot gladst. het schiet door naar zoetsappige mainstream, wat dit ook moge zijn, maar zoals ik het als luisteraar ervaar in dit geval geen goede mainstream muziek.

in combinatie met de "over the top" romantische teksten, zoals in het tenenkrommende "I Love Lucy" met regels als "I love Lucy and she loves me, we're as happy as two can be, Lucy kisses as no one can, She's my missis and I'm her man", leidt dit tot muziek met een hoog suikerspin gehalte. tel daarbij op dat de meeste composities niet willen beklijven en dan kom je uit op muzikaal behang voor in de supermarkt.

ook de 2 nummers waarop hij duetten zingt "Keeping My Eye on You" met Dan Hicks en "You Were Meant for Me" met Peggy Lee hebben een hoog glazuur gehalte.

met enige moeite kom ik tot 3 lichtpuntjes, de opener "Coming to Life", het funky "Practice Makes Perfect" en het melodieuze mid-tempo "The Dream". na dit album haakte ik af.

bij de productie van "Dragonfly Summer" waren liefst 4 producers betrokken, t.w. Jeff Lorber, Yellowjackets, Gil Goldstein en Ben Sidran