Burzum - Hlidskjálf (1999)

Noorwegen
Avant-Garde
Label: Misanthropy

1. Tuistos Herz (6:13)
  2. Der Tod Wuotans (6:43)
  3. Ansuzgardaraiwô (4:28)
  4. Die Liebe Nerþus (2:14)
  5. Frijôs Einsames Trauern (6:15)
  6. Einfühlungsvermögen (3:55)
  7. Frijôs Goldene Tränen (2:38)
  8. Der Weinende Hadnur (1:16)
Het laatste officiële album van Burzum, net als Daudi Baldrs gemaakt vanuit de gevangenis. Hlidskjálf, bedoeld als tweede in een onvoltooide trilogie.

Het klinkt stukken beter dan Daudi en het lijkt allemaal minder eentonig. Dit album straalt sfeer uit, als een soort droom in een donker afgelegen bos. Elk nummer heeft wel zijn aparte kenmerken en prachtige tonen. Waar bij Daudi de eentonigheid vervelend was, is het bij Hlidskjálf puur de veel te korte lengte. Te kort om er echt helemaal in te raken. Echt heel jammer.

Meesterlijke nummers zijn Der Tod Wuotans en Ansuzgardaraiwo. En net als bij elk Burzum-album twee duimen omhoog voor het coverwerk!

godlydevil7
Persoonlijk vind ik dit een erg mooi album, het duurt idd alleen heel erg kort. Wat ik ook bij weinig albums heb is dat ik dit album gewoon zo lang ik wil op repeat kan laten staan zonder dat het me verveeld.

Deze krijgt van mij daarom ook een welverdiende 4*, misschien later nog hoger.

Berzerker
Prachtig album! Ontzettend knap ook van hem om dit in de bak te maken, en er toch zoveel van te bakken.

Voor mij heeft dit ook een soort van sentimentele waarde, dit is namelijk het eerste album dat ik kocht wat ook echt rustig was, en markeerde het begin voor mij om rustige muziek te ontdekken. (ik kocht dit oorspronkelijk omdat ik metal verwachtte, ik kende van Burzum namelijk alleen Hvis Lyset Tar Oss en Det Som Engang var, maar ook dit vond ik goed)

Ook is Hlidskjálf de troon van Odin die uitkijkt over de negen werelden in de noordse mythologie(asgard, midgard, alfheim, svartalfheim, jötenheim, niflheim, helheim, vanaheim en muspelheim) ook Daudi Baldrs (baldr's dood) geïnspireerd door de noordse mythologie.

Verder is dit album gewoon goed, ik ken nog niet veel ambient voor de rest, maar daar ga ik nog wel wat aan doen.

Woutt
Berzerker schreef:

Haha, leuke woordkeuze..

Ik ken de muziek trouwens niet, maar ik denk ook niet dat het me zal liggen.

avatar van Safri
Der Tod Wuotans Topnummer.

Berzerker
Idd, zelf vind ik Frijôs Goldene Tränen ook heel erg mooi, net als Die Liebe Nerþus, die drie zijn ook mijn favorieten, hoewel de rest er ook mag wezen.

Der Tod Wuotans Topnummer.

zeker. Staat sowieso al jaren in mijn toplijstje mooiste nummers ooit.

avatar van Safri
Ben ook wel benieuwd of hij meer van dat soort nummers heeft gemaakt. Ben namelijk niet zo'n black metal fan.

Pim Latuny
Heb dit album ook een tijdje in mijn bezit gehad en vond de eerste drie nummers erg sterk. De rest vind ik meer van hetzelfde en saai. Het is van de hak op de tak. In de eerste drie nummers word er met sfere gewerkt en dat pakt echt goed uit, maar even later hoor je dan elvengetingel en dat vind ik niet zo mooi. Laat het dan in elkaar overlopen vind ik.

Safri schreef:

Han Som Reiste van Det Som Engang Var. Ook een onwijs mooi ambient-nummer.

Wordt in dit album niet gezongen?

Pim Latuny
Nee op dit album niet. Vroegere albums wel. Toen was Burzum nog nihilistische black metal. Dit album is meer simpele ambient vind ik.

Jammer,dus op alle albums hiervoor wel?

Ik ken alleen de 1ste 3.

Pim Latuny
Er zullen vast wel instrumentale nummers tussen zitten maar het is black metal he, daar speelt de zang best wel een rol in.

Weet ik,ik vind de instrumetale nummer van Burzum wel mooi.Maar die zijn meestal op gitaar op de 1ste 2 albums.

Pim Latuny
Ik heb alleen een paar nummers van die cd's gedownload hoor, ik heb die cd's nie. Er zaten wel goede nummers bij hoor, vind zelf My Journey To The Stars het beste nummer van Burzum.

De eerste 2 albums zijn echt geweldig.Check het liedje War van Burzum eens.Echt geweldig.

Zoek op youtube naar Burzum - War ( Aderlass) daar zie je mij war spelen;p

avatar van bennerd
Kerry King schreef:
Zoek op youtube naar Burzum - War ( Aderlass) daar zie je mij war spelen;p

Mijn complimenten dan (ook al ken ik het origineel niet)

sxesven
Ik zal maar niks over Varg, de man, zeggen, dus vooruit, iets over de muziek. Enkele kreten die me te binnen schieten: ideeënrijkdom, diepgaande thematiek, muzikale competentie en innovatie - op deze plaat ontbreken ze alle. Van atmosferische muziek heeft Varg vooralsnog weinig kaas gegeten. Komt vast omdat 'ie op een dieet van water en brood staat; ik heb altijd al geweten dat er weinig goeds van dat sonjabakkeren zou komen. Pover. 2*

Overigens nog een iets serieuzere noot: qua sound lijkt dit soms bijzonder veel op (MIDI-) gamesoundtracks van eind jaren '80, begin jaren '90. Maar dan pover.

bennerd schreef:

Mijn complimenten dan (ook al ken ik het origineel niet)

Bedankt:)

Het lied duurd niet zolang en heeft heel de tijd de zelfde riff behalve dat er op het eind een solo is die ik niet heb geprobeerd om te spelen.
Ik kan de tab er niet voor vinden.

avatar van dirkje25
prima album *3,5

avatar van vork666
Deze is echt stukken beter dan Dauði Baldrs. Waar Dauði nog grotendeels klonk als overdreven romantische bagger op een te goedkoop keyboard zit hier echt sfeer in. Het laatste nummer had gerust weg gemogen en in "Frijôs Goldene Tränen" zitten soms irritant hoge frequenties, maar voor de rest vind ik deze CD erg goed te beluisteren. Vooral de eerste en derde track zijn erg goed.