Biosphere - Patashnik (1994)

Noorwegen

6. Mir (5:18)
  7. The Shield (8:54)
  8. Seti Project (5:58)
  9. Mestigoth (1:43)
  10. Botanical Dimensions (5:43)
  11. Caboose (5:12)
  12. En-Trance (4:40)
avatar van tnf
tnf
Ik heb het nummer 'Startoucher' recentelijk dankzij een Groove-cd leren kennen, zo'n cd die bij het gelijknamige Duitse blad zit. Op die cd staan altijd behoorlijk recente nummers en de editie in kwestie is sinds december 2007 te koop.

Ik ging eens googelen vanwege dit nummer (was niet op de hoogte van nieuw materiaal van hem) en kwam hier terecht. Het album waar het op staat blijkt uit 1994 te komen, niet uit 2007. Niet dat ik het erg vind, maar toch... wie snapt dit? Of zijn er écht mensen in de muziekindustrie die het aandurven een niet bepaald commercieel nummer na 13 jaar nog eens te re-releasen?

Dat nummer vind ik wel erg mooi, trouwens. O.k., het is niet gelijk aan het beste van Substrata, maar het komt aardig in de richting.

avatar van tnf
tnf
dix schreef:
dit niet commercieel ?

Nou ja, het klinkt niet als iets wat je op de radio kunt draaien. En het kan ook niet functioneren als clubhit. Daarbij zie ik er niet direct grote groepen breezerchicks van in extase raken. Op die manier bedoel ik het. Ik kan me dit soort muziek nog wel voorstellen als begeleiding van een reclamespotje en dat gebeurt dan ook.

(En tja, dat die Groove-cd's promotie-cd's - en als concépt dus rete-commercieel - zijn weet ik ook wel, maar de kwaliteit van de afzonderlijke tracks is wel bovengemiddeld hoog. In deze tijden vol vlakke bliepjes-house voelen ze zowaar als een verademing. Ik trap er in dit geval graag in, zeg maar. Het is leuk dat je voor een euro of vier zoiets kunt krijgen.)

avatar van dix
dix
Geir Jensen is in commercieel succes ook niet erg geïnteresseerd, dat toont zijn latere, relatief ontoegankelijke werk wel aan.

Maar dat zijn vroegere werk commercieële waarde had ... Faithless heeft gigantische verkopen geboekt en hele stadions laten voolopen. Echter, dat deden ze met compostities die op een enkel nootje na rechtstreeks van Jensen afkomstig waren.

avatar van J0ttem
Wel ironisch dat ongeveer een week nadat ik een 1994 expemplaar via Ebay heb besteld, de reissue aangekondigd werd
Gelukkig was het de moeite wel waard, wat mij betreft Biosphere's beste release, een perfecte mix tussen de luchtige house beats van Microgravity en de prachtige ambient waves van zijn latere albums. De kwaliteit van de nummers zelf blijft over de hele CD hoog, met "Decrypton", "Novelty Waves" en "Seti Project" als hoogtepunten, hoewel "Mir" en "En-Trance" ook erg mooi zijn.
Het is en blijft tijdloze muziek, ik draai 'm nog regelmatig en het verveelt nooit, een must voor ieder ambient(-techno) liefhebber.

wijsneus
J0ttem schreef:

Het is en blijft tijdloze muziek.................................. een must voor ieder ambient(-techno) liefhebber.

Helemaal mee eens; maar niet TE vaak draaien, 2 x per jaar is genoeg. Vind ik trouwens voor alle ambient/electronic opgaan.

En inderdaad een must-have voor iemand die zichzelf ambient-liefhebber noemt.

dix schreef:

volgens mij is novelty waves indertijd gebruikt door een spijkerbroekenmerk, Levis als ik me niet vergis. indertijd is in ieder geval de commerciëele waarde van Geir Jensen's werk herkend.

Klopt, was voor een spijkerboekenreclame; ik noem geen merk . Persoonlijk vind ik Novelty Waves het minste nummer van dit album. Maar commerciëel noem ik iets pas als het gemaakt is uit de gedachte om te "scoren", en dat is bij Geir Jenssen nimmer het geval geweest.

Deze CD vind ik nou een schoolvoorbeeld van Ambient; en ook de logische opvolger van Microgravity, die ik toch net even een heel punt hoger aansla. Misschien was deze 2e van Biosphere net wat minder verrassend en minder ingeslagen als de bekende bom. En in zekere mate ook een lichte herhalingsoefening, vind ik. Alhoewel dat hier geen storende factor is.

Let wel : blijft een zeer goed album, maar met gemak wijs ik zo 2 albums van Biosphere aan die ik hoger aansla.

avatar van shimahero
Nog altijd sfeervol, maar de arctic ambient van Substrata ligt me toch meer.

avatar van shimahero
Nice video of En Trance

YouTube - connected_

avatar van Weirdo Wizzy
Patashnik - het tweede album van Biosphere - ligt behoorlijk in het verlengde van zijn debuutalbum. Het ambient-gehalte is nog iets meer toegenomen en die lijn zou hij doortrekken op Substrata. Dat zijn ook eigenlijk de enige albums die ik van ze ken en ze zijn alledrie waanzinnig goed.

Zo ook dit album dus. Al is het dan geen flinke koerswijziging want schotelt ons weer typisch sfeervolle ambient - al dan niet ritmisch ondersteund - voor. De sfeer is ijzersterk. Het geeft je weer dat gevoel alsof je in de ruimte bent. De afwisseling tussen rustige en wat meer uptempo tracks houdt het spannend. Ik vind Microgravity nog wel net iets beter, want ik vind de sfeer daar nog net iets beter uitgewerkt. Toch doet deze er niet veel onder, want dit zijn toch ook weer stuk voor stuk geweldige nummers. Wat dat betreft is de 'formule' op zijn tweede album zeker niet uitgewerkt wat mij betreft. Die samples van hem zijn ook elke keer weer zo goed gekozen en geeft de muziek echt wat extra. Album had ook geen betere afsluiter kunnen hebben. Als ik een favoriet moet kiezen zou ik gaan voor Decryption.

4,5 ster

avatar van Barney Rubble
Sterke ambienttechno, waar de ambient prominenter aanwezig is ten opzichte van Microgravity. Deze muziek klinkt ook een stukje duisterder en mysterieuzer. Heerlijk! Met name Startoucher is een prachtnummer met een heerlijke sample.