Eric Bibb - A Ship Called Love (2005)

Blues
Label: Telarc

1. A Ship Called Love (3:08)
  2. Like Aretha Loves to Sing (4:02)
  3. Right Where We Are (3:38)
  4. Victory Voices (3:06)
  5. I'll Never Lose You (3:40)
  6. The Way You Are (3:11)
  7. Stickin' to You (4:24)
  8. Troubadour (4:44)
  9. That's What I Do (4:33)
  10. Turning World (4:11)
  11. More O' That (4:02)
  12. Faded Jeans (3:46)
  13. When I Hear the Waves (3:31)
  14. Praise 'N' Thanksgiving (3:41)
Onder de noemer blues maakt deze man heerlijke singer-songwriter nummers dan weer wat folkish en dan weer wat steviger werk, erg divers, goede cd maar niet zijn allerbeste, 4 sterren...

avatar van potjandosie
geplaatst:
het zoveelste album van de productieve bluesman/singer/songwriter Eric Bibb. dit album ingespeeld met flink wat sessiemuzikanten is meer een mix van blues, folk, gospel en soul dan bij voorbeeld een album als "Good Stuff" met prachtige, authentiek klinkende folk/country blues waarbij hij veel dichter bij zijn "roots" bleef.

14 eigen nummers van Eric Bibb alle co-written waarvan een groot deel samen met muzikant/producer Glen Scott. het hierboven vermelde steviger werk ontbreekt overigens op dit in een gepolijste productie gegoten album met merendeels "easy listening" blues/pop mid-tempo liedjes en ballads, waarvan de opener "A Ship Called Love" met zijn sterke melodie en harmoniezang van de gospelgroep The Dixie Hummingbrids 1 van de betere is. daarentegen zijn "That's What I Do", "Faded Jeans" en "When I Hear the Waves" mierzoete ballads die een soort van lounge blues laten horen. niet zoals ik de man graag hoor.

ook de gladde reggae klanken van van "Turning World" met intro/outro zang van zijn dochter Matilda
wil niet beklijven, zoals ook de gospel van de afsluiter "Praise 'N" Thanksgiving" helaas ten prooi valt aan de gepolijste productie. de christelijk geïnspireerde teksten van een aantal nummers horen bij de diep religieuze Eric Bibb.

sterkhouders zijn de mid-tempo liedjes "Like Aretha Loves to Sing" en "The Way You Are" en het up-tempo "Troubadour" c/w met Ruthie Foster dat hij in duet met haar zingt met een fraaie pedal steel partij van B.J. Cole.

mis authenticiteit, bezieling en vuur op "A Ship Called Love". jammer, waarschijnlijk is het de bedoeling geweest om met dit album een breder, groter publiek te bereiken. het doet mij denken aan de latere blues/soul/pop albums van een vergelijkbaar artiest als Keb Mo die in het begin van zijn carrière een aantal prima country/folk blues albums maakte.

Eric Bibb droeg dit door hemzelf en 4 verschillende producers geproduceerde album op aan Curtis Mayfield. blijft de vraag of Eric Bibb zelf qua productie dit resultaat voor ogen had.

Well, there's a ship called love gettin' ready to sail,
People, I know you know it's time to get on board....