UMC's - Unleashed (1994)

Label: Wild Pitch

1. Time to Set It Straight (4:17)
  2. We Go (3:49)
  3. Evil Ways (4:11)
  4. Hit the Track (4:08)
  5. What's Up? (3:24)
  6. Staten Island Comes First (4:23)
  7. Ill Demonic Clique (5:32)
  8. Some Speak Ill Thoughts (4:08)
  9. Whoa Now (4:06)
  10. Pleasure in the Dark (3:54)
  11. Can You Feel It (4:04)
  12. How It Gotta Be (4:08)
  13. Gotta Be Sure (4:02)
  14. My Thing (4:15)
avatar van P Jay
De UMC's zijn vooral bekend om hun debuut "Fruits of Nature". Daar waren ze jonge positieve MC's die over De La Soul-achtige beats enthousiast rapten. Hier zijn ze duidelijk wat ouder en harder. Je ziet het al aan de cover maar ook aan de begintrack: "Time to Set it Straight". Een harde boombap-beat, heftig gescratch en harde rhymes: heerlijk. Vanaf begin jaren '90 waren Redman, D.I.T.C., Tim Dog en consoorten wat harder en gewelddadiger beginnen rappen in het Oosten. In '93 zou Wu-Tang Clan definitief bepalen dat die hardere attitude de mode zou gaan worden in de underground hiphop in de midnineties, samen met Black Moon. Vele oudere acts pasten hun stijl aan: Das EFX en deze groep ook UMC's. Toch is niet elk nummer zo, ze maken op dit album ook enkele traditioneel UMC klinkende nummers. De beats blijven doorheen heel het album erg goed: leuke sample-heavy boom bap. De MC's zijn ook gruwelijk goed.

Enkele hoogtepunten: "Evil Ways" heeft een leuke basslijn en de MC's rappen goed met die bass mee. "What's Up?" gaat lekker hard: rocksample en donkere flows. Op "Staten Island Comes First" zijn de MC's ook zeer goed in vorm op een jazzy beatje. "Some Speak Ill Thoughts" heeft een sterke hook en erg straffe lyrics. Vanaf "Pleasure in the Dark" krijgen we wat luchtigere en meligere producties meer à la Fruits of Nature. "Can You Feel It" heeft zo'n melige, funky sfeer met een zoet zoemende bass. Wat'n contrast met het eerste deel van dit album. "How It Gotta Be" gaat over the girls en heeft een zonnig synthesizer-sampletje dat doet denken aan de beat van "Feelings" op hun debuut. "Gotta Be Sure" is ook weer vrolijk en heeft een swingend pianoloopje.

UMC's willen zich enerzijds wel aanpassen aan de nieuwe ruigere maatstaven en ze doen dat op heel wat tracks met verve, maar toch kunnen ze het niet laten om alsnog te vervallen in hun vroegere luchthartigheid. Op de laatste track "My Thing" rappen ze "we do what we wanna do, cuz it's my thing": maken ze twee verschillende stijlen omdat ze hun flexibiliteit willen showen of omdat hun label Wild Pitch hen vroeg om wat meer de mode te volgen in the hiphopscene? Alleszins een erg sterk album!

EPMD
vet album! Thnx P Jay voor de goede tip.. Ik heb beide albums van de heren gehaald.. Morgen nog Fruits of Nature luisteren.. Ben benieuwd..

avatar van P Jay
Fruits of Nature vind ik wel beter...

avatar van principal2000
Hmmmm....als ik deze propaganda voor het 2e album van de UMC'
s lees, moet ik hem toch maar eens echt goed luisteren. Ik heb deze zelfs dubbel gehad en heb de 2e weggegeven aan een kennis die nog nooit van de groep had gehoord. Heb het album nooit echt een goede kans gegeven en daar wordt het nu dan toch tijd voor. Dus nog geen beoordeling, maar die volgt ongetwijfeld nog. Hun debuut wil ik ooit nog eens voor een leuk prijsje scoren, maar ik moet het tot nu toe doen met de cd-single van One To Grow On en de 12" van Fruits Of Nature (die ik gelukkig wel bezit).

avatar van principal2000
Toch een behoorlijk album die uiteraard niet het niveau van zijn voorganger haalt. Het is vooral jammer dat UMC's op dit album kiest voor een meer rauwe sound. Het vrolijke geluid van hun debuut was wellicht een betere keuze geweest. Ik heb nooit meer iets van Kool Kim en Haas gehoord.

avatar van MAS
MAS
Waarom zijn ze hierna eigenlijk gestopt?

avatar van MJ_DA_MAN
Omdat gangsta-rap op dat moment helemaal ''de shit'' werd besloten ze te stoppen.

avatar van MAS
MAS
Jammer. Maar gelukkig heb ik nog dit album om te beluisteren.

MJ_DA_MAN schreef:

Klopt niet volledig, want op dit album merk je dat de UMC's zelf zich een veel harder imago aanmeten dan op hun speelse debuut. Zeker op de eerste nummers van dit album. Niet echt gangsta, maar toch ruiger en meer straat. Check gewoon maar het verschil in cover tussen de 2 albums.