Odd Squad - Fadanuf Fa Erybody (1994)

Label: Rap-a-Lot

1. Intro Ta Oddness (1:09)
  2. Da Squad (3:57)
  3. Hoes Wit Babies (2:52)
  4. Trip Tip (0:39)
  5. Here to Say a Lil' Somethin' (2:48)
  6. Rev. Puff (2:08)
  7. Smokin' Dat Weed (2:48)
  8. Put Cha Lips (4:35)
  9. Jazz Rendition (2:58)
  10. Swisseredot (0:39)
  11. Couchee (3:32)
  12. Fa Sho' (4:15)
  13. I Can't See It (3:08)
  14. Shit Pit (0:58)
  15. Your Pussy's Like Dope (3:31)
  16. Came Na Gedown (7:29)
  17. Long Time Comin' (3:35)
avatar van psychonaatje
Leuk album! De beats zijn lekker funky, soulvol en jazzy, echt goede producties. Er zitten ook wat sampletjes in waarvan je denkt: "Ik ken het ergens van, maar waar ook alweer?" Net goed genoeg gebruikt om niet te opvallend te zijn, maar wel zo aanwezig dat je het herkent en dat vind ik erg leuk om te horen (zeker als ik later ineens erachter kom waar ik de samples van ken). Zo ben ik er van overtuigd dat ik dat orgeltje uit Here to Say a Lil' Somethin' ken. Maar waarvan ook alweer? De teksten zijn niet echt wereldschokkend, maar zeker wel leuk om naar te luisteren.

But don't depend on the radio cause all they play
Is DJ Snotty Nose and MC Don't-Know-What-To-Say

(uit Here to Say a Lil' Somethin')

Vond ik bijvoorbeeld wel een aardige line.
De teksten zijn alleen behoorlijk nasty. Ik luister veel hip-hop en ik kan ergens tegen, maar vond het toch behoorlijk opvallend bij dit album, het is nogal prominent aanwezig. De Odd Squad kan zich qua nastyheid met een gerust hart meten aan de 2 Live Crew. Gelukkig is het allemaal met evenveel humor gedaan. Hoes Wit Babies bekijkt bijvoorbeeld de positie van mannen die een relatie krijgt met een vrouw met kinderen. De mannen zijn vooral geinteresseerd in de, eh, seksuele omgang met deze vrouwen, maar de kinderen zitten nogal in de weg.

Alright now, when you fuckin' with them hoes you know with 4, 5 kids
And when you come you gots to bring candy and chips and shit
Got a rubber in your pocket thinkin you'se the pussy-getter
But when you come inside you end up the baby-sitter
[...]
I called up this gal and set up a date
I met her at her place, the Cuney Homes around 8
And when I knocked a little bad-ass niggy opened the door
This bitch came out talkin' 'bout: "Come on y'all, let's go."
"Let's go where?" "To McDonald's, hell it's right up the street.
We gotta go and get my kids a little somethin to eat."

Noem het platvloers, ik kan er wel om lachen.
Put Cha Lips gaat inderdaad over fellatio (om het een beetje netjes te houden) en is erg, eh, beschrijvend. Des te verassender als ineens een vrouwelijke rapper het roer overneemt en haar standpunt beschrijft (mogelijk nog beschrijvender dan de teksten daarvoor). Fantastische wending in zo'n nasty track.

Ik ga dit album nog wat luisteren voordat ik een cijfer geef, maar ik denk dat het zo'n vier sterren worden. Je moet wel een beetje van die seksueel expliciete teksten houden en er om kunnen lachen, maar dat is wat mij betreft beter dan als een groepje van dat ongeloofwaardige gangsta-gezeik op een album zet. In die val trapt dit album gelukkig niet. En de producties zijn echt sterk.

raffael77
Erg goed album idd. Fijne producties en raps.