Think Tree - Eight / Thirteen (1990)

Label: Sine Apple

1. The Lovers (4:48)
  2. Hire a Bird (4:42)
  3. Memory Protect (4:21)
  4. Prison Dwellers (5:28)
  5. Iguanodon (5:14)
Tomio
Ik beschouw het allemaal als popmuziek, maar aangezien ooit eens een categorie "Art rock" opgericht is, mag je van mij dit album ook in dat hokje plaatsen. En dan te bedenken, dat deze band eind jaren 80 opkwam uit een stad, die toen juist bekend stond om zijn gitaarbands: Boston (Lemonheads, Buffalo Tom, Pixies).
Liefhebbers van de gitaarsound hebben meestal het vooroordeel, dat technologisch opgebouwde muziek saai en ongeïnspireerd is. Think Tree, die werkt met computers, synthesizers en geluidsamples bewijst het tegendeel. Alle 5 songs van dit album zijn minstens zo energiek als gillende elektrische gitaren kunnen zijn. Echter de zeer originele sound, die gecreëerd is door het gebruik van innovatieve snufjes, is vele malen boeiender.
Het album had oorspronkelijk ook een 6e nummer moeten bevatten, getiteld "Moon", maar kon niet meer aan de vinyl versie toegevoegd worden wegens geldgebrek. Het is wel op de cassette versie verschenen. De later uitgebrachte cd versie heeft zelfs een 7e song: "The Word", een filosofische visie op religie.
De titel "8/13" moet een bepaalde cryptische betekenis hebben, die de band nooit heeft willen prijsgeven. Iets voor puzzelaars?

"Hire A Bird" stond in de lijst "Song van het jaar 1989" van Nozems-A-GoGo op nummer 39 (op nummer 1 stond natuurlijk die andere band uit Boston) en is een goed voorbeeld van Think Tree's verwerking van inventieve geluidsamples in hun muziek. Zij hekelen dan ook het maken van samples op basis van eerder uitgebrachte songs en vergelijken dit met het verknippen van een kunstwerk van Picasso, waarna de stukjes weer tot een nieuw kunstwerk geplakt worden. Think Tree prefereert het gebruik van geluidsamples in navolging van Rauschenberg, die kunstwerken maakt door lukraak dingetjes te verzamelen, die hij op straat tegenkomt.
Hoe "Art rock" wil je het hebben?

Prachtige plaat. Destijds vooruitstrevend en nog steeds actueel, 27 jaar na verschijnen. De plaat heeft altijd een speciaal plaatsje gehouden in mijn collectie. De plaat is spannend en weet een bepaalde broeierige sfeer goed vast te houden.
De opvolger is ook de moeite maar minder consistent.