Lydia Lunch - Widowspeak (1998)

Avant-Garde
Label: Dynamic

1. Death Valley '69 (5:12)
  2. Endless Fall (3:47)
  3. Why Don't We Do It in the Road? (3:32)
  4. Some Velvet Morning (4:27)
  5. Four Cornered Room (#) (3:25)
  6. Suicide Ocean (5:14)
  7. No Excuse (3:01)
  8. Short History of Decay, Pts. 1 & 2 (4:27)
  9. Escape (2:51)
  10. Quiet Night of Murder in Greenwich, Connecticut (0:48)
  11. Need to Feed (3:51)
  12. Der Karibische Western (5:33)
  13. Twisted (4:27)
  14. Past Glas (4:35)
  15. Done Dun (4:30)
  16. Lock Your Door (5:27)
  17. Diddy Wah Diddy (2:21)
  18. Run Through the Jungle (5:32)
  19. Orphans (2:26)
  20. Son of Stink (3:49)
  21. Still Burning (6:03)
  22. Tornado Warnings (1:19)
  23. Lady Scarface (3:13)
Tomio
De titel van dit compilatie album is ook de naam van de uitgeverij, die Lydia Lunch medio jaren tachtig oprichtte om haar eigen “music to spoken word” op te nemen en te publiceren. Vooral in de jaren tachtig en negentig heeft zij in samenwerking met andere muzikanten veel opnames gemaakt als “spoken word artist”. In 2013 verschenen veel van deze opnames op haar album “Retrovirus”, waaronder ook het nummer “No Excuse”.

Echter de versie van “No Excuse”, zoals het op dit compilatie album staat is vele malen beter! Het is een door Dave Donohue & The Floors uitgevoerde muzikale bewerking van een live monoloog performance van haar in New York rond 1986 -1987. Het wordt ook nog ondersteund door gitaarwerk van Lee Ranaldo (Sonic Youth).
Ik vind het resultaat nog altijd indrukwekkend. Het is te beluisteren op youtube:

lydia lunch - no excuse - YouTube