Ad Vanderveen - Cloud of Unknowing (2006)

Folk / Rock
Label: Sonic Rendezvous

1. To Say I Love You (4:18)
  2. No Man's Land (4:36)
  3. Whose Blues (3:26)
  4. Home to Me (4:31)
  5. Love's Why You're Alive (3:42)
  6. Going to the Well (6:58)
  7. Stationary Ways (8:19)
  8. Everyday People (5:15)
  9. Cloud of Unknowing (10:20)
  10. Wild Horses (3:32)
  11. Fate's Final Word (3:47)
avatar van koho
Ad Vanderveen heb ik heel hoog zitten. Bij toeval mee in aanraking gekomen, toen ik naar een optreden van Iain Matthews ging in Cafe de Amer in Amen (Drenthe) in mei 2000 - Vanderveen bleek zijn muzikale partner, daar waar ik een solo-optreden van Matthews verwachtte. Niet alleen zijn begeleider maar het bleek een volwaardig duo-optreden te zijn, dat opgenomen is en uitgebracht als Iain Matthews & Ad Vanderveen - The Iain Adventure (2000)
Vanderveen is een magnifieke singer/songwriter en uitstekende gitarist van on-Nederlandse kwaliteit - ook bij zijn zang niet gehinderd door Nederlengels, want zijn halve familie komt uit Canada en dat hoor je: accentloos en vaardig in zijn teksten. Als je hem in een hokje moet zetten kom je misschien uit bij Neil Young met een vleugje Gram Parsons; mensen die hen hoog hebben zitten moeten zeker eens Ad Vanderveen gaan proberen.

Van zijn vele albums denk ik dat ik deze het beste vind. Opgenomen in de zomer van 2006 in diezelfde Amer - geen studio dus, maar een tot sfeervolle muziekkamer omgebouwde boerderijschuur, waar geregeld optredens worden gegeven. In dit geval huurden Vanderveen cs de ruimte gewoon in plaats van steriele studio. Je hoort het verschil.
Dit is in alle opzichten een heel eerlijk en warm album; qua geluid, maar ook tekstueel. Tevens erg gevarieerd, van ingetogen, tegen zoet aan (To Say I Love You) tot jazzy sfeervol (Stationary Ways) naar het geweldige lang uitgesponnen titelnummer waarin Vanderveen zijn elektrische gitaar laat brullen op een Neil Young & Crazy Horse-achtige manier. Live, geen overdubs, begeleid door Ad's partner Kersten de Ligny als tweede stem, Arwen Linnemann (ex-Nits) op contrabas en Roel Overduin, lid van Vanderveen's garageband The O'Neils, als drummer.
Een parel van een album.
4.5 ****
NB een mini-docu over "the making of" dit album plus enkele clipjes is te vinden als bonusDVD bij het livealbum Soundcarrier.