Bill Frisell - Nashville (1997)

Jazz / Country
Label: Elektra

1. Gimme a Holler (5:05)
  2. Go Jake (4:27)
  3. One of These Days (4:52)
  4. Mr. Memory (3:58)
  5. Brother (6:02)
  6. Will Jesus Wash the Bloodstains from Your Hands? (3:08)
  7. Keep Your Eyes Open (3:30)
  8. Pipe Down (6:50)
  9. Family (5:21)
  10. We're Not from Around Here (4:26)
  11. Dogwood Acres (5:29)
  12. Shucks (4:15)
  13. The End of the World (3:33)
  14. Gone (2:00)
Soledad
Op veel websites wordt deze aangeraden, maar op mume blijkbaar niet zo populair. Niet geheel terecht naar mijn bescheiden mening. En dat terwijl Frisell hier paden betreedt, waar ik normaal liever niet loop. Dit gaat van Americana flink in de richting van country en bluegrass. En waar ik het eerstgenoemde nog best kan waarderen, heb ik een bloedhekel aan de laatste twee genoemde. Ik ken tevens geen enkele muzikant op deze plaat.

Maar wat schetst mijn aangename verbazing: het is best wel een Frisell plaatje en vertoont best wat overeenkomsten met Good Dog Happy Man. En het blijft meer aan de kant van Americana dan van country. Wat Frisell vooral weer bewijst is wat een gigantische muzikale duizendpoot hij is. De verwerking van zuidelijke roots muziek met jazz en impro tinten blijft een geweldige combinatie die alleen hij op zo' n manier weer weet te geven. En wat een gigantische techniek heeft de man toch: nooit zaligmakend maar toch wel een zege te noemen hoor Frisell was één van de eerste elektrische gitaarspelers die mij waardering deed opbrengen voor dit instrument, al gaat mijn persoonlijke voorkeur toch naar piano, sax, trompet enz.

Deze cd bestaat uit nummers die flink in de richting van Americana en country gaan met de impro elementen uit jazz. De muzikanten klinken laid back en ontspannen. Uitstekend op elkaar ingespeeld ook. Het klinkt allemaal net een gradatie hoger dan het gemiddelde Tea Party fuifnummer uit Oklahoma of Arkansas. Of Tennessee natuurlijk... Ook de vocals zijn dik in orde. Dame met een mooie stem, zonder hysterisch gejodel of gemekker. Wat de plaat mist? Soms meer vocals denk ik. Dit soort muziek leent zich toch altijd het best al begeleiding voor een hele goede zanger. Soms voelt het geheel wat leeg nu. Je wacht op vocalen maar ze komen niet. Verder een prima plaat die heerlijk wegluistert. Mocht ik ooit nog een roadtrip maken door de States, dan gaat deze mee.

avatar van Poles Apart
Soledad schreef:

Voor mij is het juist andersom, had liever de hele plaat instrumentaal gezien, vind de nummers met vocalen minder, al storen ze me niet dusdanig dat het punten kost. Ben het met je eens dat het gemiddelde hier op de site veel te laag is voor deze sterke (soundtrackachtige) plaat.