The Handsome Family - Honey Moon (2009)

Roots
Label: Carrot Top

1. Linger, Let Me Linger (3:34)
  2. Little Sparrows (3:08)
  3. My Friend (4:56)
  4. When You Whispered (3:11)
  5. The Loneliness of Magnets (3:43)
  6. Junebugs (3:38)
  7. A Thousand Diamond Rings (3:40)
  8. Love Is Like (3:21)
  9. The Petrified Forest (4:11)
  10. Wild Wood (3:10)
  11. Darling, My Darling (3:39)
  12. The Winding Corn Maze (4:35)
The Handsome Family is een altcountry groep, waarbij het echtpaar Brett en Rennie Sparks centraal staan. Een tijd geleden heb ik deze groep kunnen zien tijdens een Europese tour waar ook enkele Nederlandse steden werd aangedaan. Ik kende de groep eigenlijk helemaal niet, maar aangezien het in het vakje roots/americ ana paste op de gok er naar toe gegaan.
En het bleek wel dat de groep een aantal hondstrouwe fans had en dat je Engels ook goed moest zijn om alle grappen etc te begrijpen.
Het is een vreemd stel Brett en Rennie Sparks, Brett een boom van een kerel met een prachtige bariton die alle muziek schrijft en Rennie die de teksten vooral voor haar rekening neemt. De muziek werd ook wel gothic americana of country genoemd, maar op dit album is daar weinig van te merken.
Het is het 8e album, het echtpaar is 20 jaar getrouwd en dat is al met al een reden om een soort liefdesalbum te maken. 'Een soort van' want ironie, sarcasme, humor, toespelingen het is allemaal veelvuldig aanwezig bij dit echtpaar.
Brett lijdt trouwens aan manisch depressiviteit en is daar ook onder behandeling voor geweest. De onderkoelde, donkere, soms zelfs gitzwarte humor zal daar ook wel mee te maken hebben, hoewel hij de teksten niet schrijft. Bij het optreden heb ik 2 cd's gekocht en dat ben ik nu langzaam aan het uitbouwen. Boven een recensie van dit album stond het volgende : "Het nieuwste van deze indiemuzikanten is geen country-gotische doom, maar eerder liefdesliedjes - odes aan seks, toewijding, verlossing, opoffering en nog veel meer seks." Het gehele album is wat zonniger dan hun vorige 7, maar schijn bedriegt ook hier wel. Zelfs een gewoon lijkend liefdesliedje "Love is Like" heeft een eigen dynamiek. Daarin zingt Brett : "Liefde is zoiets als een zwarte vlieg die zoemt in de zon' of 'het gat dat dwars door het dak is gescheurd'. LIefde op zich is zonder meer iets dat de afgrond op afstand houdt. Dus een ieder die zijn geliefde wil verrassen met een liefdes cd, zou ik deze toch maar even opzij leggen, of diegene moet ook iets hebben met zwarte humor en kunnen genieten van de donkere randen van deze excentrieke en persoonlijke nummers.
Het eigenaardige is dat de liedjes op zich redelijk open, zelfs wat zomers en positief overkomen, zeker wat de muziek betreft. Lieflijk en romantisch en toegewijd tot de dood aan toe - in plaats van opzichtig of griezelig . Dat is wel een bewijs van zowel Rennie's vaardige verwerking van woorden in beelden als Brett's gevoelige vertaling van woorden op een pagina in zang en muziek.
Een enigszins wat afwijkend album in de discografie van dit echtpaar, maar in wezen past het er eigenlijk ook wel weer in.
Hier op Music Meter ismaar een kleine groep die the Handsome Family kent, Ik kan nu niet zeggen dat ik een hardcore fan ben of zal worden, maar als ze over een tijd weer een keer Nederland aan zullen doen, zal ik wel proberen een optreden bij te wonen. Leuk album van een wel heel eigenzinnige groep.