Magnum - Vintage Magnum: Electric & Acoustic (1995)

1 stem

Label: Emporio

1. How Far to Jerusalem (6:26)
  2. Two Hearts (4:22)
  3. On a Storytellers Night (5:01)
  4. All England's Eyes (4:48)
  5. Just Like an Arrow (3:21)
  6. Les Morts Dansant (5:46)
  7. The Last Dance (3:39)
  8. Kingdom of Madness (3:56)
  9. Foolish Heart (2:54)
  10. Endless Love (4:28)
  11. The Prize (4:38)
  12. Soldier of the Line (3:56)
  13. One Night of Passion (3:49)
  14. Lonely Nights (4:15)
  15. Start Talking Love (3:40)
  16. Lights Burned Out (4:05)
DutchViking
Menigeen zal niet direct een associatie met muziek krijgen, wanneer (een) Magnum ter sprake komt. En dat is best jammer, want Magnum was een bijzondere rockband in de jaren '80. In tegenstelling tot veel met name Amerikaanse melodieuze rockbands, stond de muziek zelf bij Magnum altijd op de eerste plaats. Dat is op deze compilatie goed te merken.

Vooral het sterke album On a Storyteller's Night, dat midden jaren '80 verscheen, is hier goed vertegenwoordigd. Two Hearts is een weergaloze song waar keyboards voor de verandering eens niet vervelend klinken (nee, ik ben inderdaad geen liefhebber van keyboards). Ook het titelnummer zelf is sterk en kent een mooie, epische opbouw. De muziek is sterk geworteld in de jaren '80, maar ik maal er niet om wanneer de songs sterk zijn. Dat is in dit geval zeker zo.

De hoogtepunten volgen elkaar in rap tempo op, ook Just Like an Arrow is een juweeltje. Dit is melodieuze rock zoals het ooit bedoeld was, niet zoetsappig maar wel catchy en met een vol en herkenbaar geluid. Op het ingetogen Les Morts Dansant is vervolgens wat vaart geminderd en hetzelfde geldt voor The Last Dance.

In haar beginjaren klonk Magnum wat steviger en daarvan is Kingdom of Madness, van de onbekende maar daarom niet minder sterke gelijknamige debuutplaat het overtuigende bewijs. Het nummer wordt vaak live gespeeld en dat is niet zonder reden. Ook het magnum opus Chase the Dragon komt aan bod, maar de versie van Soldier on the Line kan niet tippen aan de studio-opname. Jammer trouwens dat er niet meer materiaal van Chase the Dragon voorhanden was (heeft misschien te maken met de rechten).

De laatste nummers zijn iets minder sterk, maar niettemin zou Magnum van mij nog een ruime voldoende krijgen. Uit principe stem ik niet op compilaties, maar had ik dit wel gedaan, dan zou er een 3,5* uit zijn gekomen.

Ik heb niet zo veel meer met het genre, maar Magnum heb ik altijd een wat ondergeschoven kindje gevonden dat meer aandacht verdiende dan het kreeg. Een doorbraak had ik deze sympathieke Engelsen zeker gegund.