Marie Laforêt - Marie Laforêt (1964)

Alternatieve titel: Album 1

Frankrijk
Pop / Folk
Label: Festival

1. Viens sur la Montagne (2:15)
  2. Qu'Est-Ce Qui Fait Pleurer les Filles (2:35)
  3. L'Amour Qu'Il Fera Demain (2:15)
  4. La Tendresse (2:20)
  5. La Tour de Babel (2:50)
  6. Après Toi Qui Sait (2:45)
  7. Un Amour Qui S'Est Éteint (2:20)
  8. La Plage (2:50)
  9. Les Noces de Campagne (2:07)
  10. L'Arbre Qui Pleure (2:10)
  11. Blowin' in the Wind (2:47)
  12. Les Vendanges de L'Amour (2:25)
avatar van RonaldjK
Laatst op tweedehands vinyl opgepikt. Heerlijke jaren '60 chansons van film- en theateractrice, auteur en ook een tijdje galeriehoudster Marie LaForêt, enigszins vergelijkbaar met het werk uit die tijd van Liesbeth List en France Gall.

Ja, ik houd wel van dat oude chanson, ook al beheers ik de Franse taal onvoldoende om te doorgronden wat deze enigszins literaire teksten vertellen. Wel vind ik de sfeer heerlijk, passend bij de warme gloed van de ondergaande zon.

Ik hoor twee covers: op kant 1 Viens sur la Montagne, oorspronkelijk de gospel Go Tell It on the Mountains alsmede Blowin' in the Wind, Engelstalig en inderdaad die van Bob Dylan.

Maar veel liever de overige muziek, met als hoogtepunten de weemoed van L'amour qu'il fera demain, haar bekendste nummer La Tendresse, de salonjazz in Un amour qui s'est éteint en het vrolijke Les Noces de Campagne. Soms is het folkachtig en klein, soms met orkest. In Qu'est-çe Qui Fait Pleurer les Filles zit een theelepelpuntje rock 'n' roll. LaForêts heldere stem kan die stijlverschillen vol souplesse aan.

Lekker zomerplaatje, het seizoen waarin ik chansons het liefst hoor. Begin alweer zin in de Tour de France te krijgen...