The Byrds - Turn! Turn! Turn! (2015)

Alternatieve titel: The Ultimate Collection

Label: Columbia

1. All I Really Want to Do [Single Version] (2:03)
  2. I'll Feel a Whole Lot Better (2:32)
  3. I Knew I'd Want You (2:14)
  4. Mr. Tambourine Man (2:29)
  5. Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is a Season) (3:49)
  6. She Don't Care About Time [Single Version] (2:29)
  7. The World Turns All Around Her (2:13)
  8. Here Without You (2:36)
  9. She Has a Way (2:25)
  10. Spanish Harlem Incident (1:57)
  11. It Won't Be Wrong (1:58)
  12. Why (2:45)
  13. Mr. Spaceman (2:09)
  14. What's Happening? (2:35)
  15. Captain Soul (2:53)
  16. 5D (Fifth Dimension) (2:34)
  17. Eight Miles High (3:35)
  18. Set You Free This Time (2:49)
  19. Wild Mountain Thyme (2:30)
  20. So You Want to Be a Rock 'N' Roll Star (2:05)
  21. Everybody's Been Burned [Single Version] (3:05)
  22. My Back Pages (3:08)
  23. Have You Seen Her Face (2:40)
  24. Don't Make Waves [Single Version] (1:36)
  25. Lady Friend [Single Version] (2:30)
  26. Old John Robertson (1:50)
  27. Chimes of Freedom (3:51)
  28. Goin' Back (3:26)
  29. Change Is Now [Single Version] (3:21)
  30. Artificial Energy (2:18)
  31. Pretty Boy Floyd (2:34)
  32. I am a Pilgrim (3:41)
  33. You Ain't Goin' Nowhere (2:34)
  34. The Christian Life (2:28)
  35. Hickory Wind (3:31)
  36. You're Still on My Mind (2:24)
  37. One Hundred Years from Now (2:39)
  38. Bad Night at the Whiskey (3:23)
  39. Drug Store Truck Drivin' Man (3:53)
  40. Old Blue (3:20)
  41. Wasn't Born to Follow (2:04)
  42. Child of the Universe (3:14)
  43. Ballad of Easy Rider (2:04)
  44. Oil in My Lamp (3:12)
  45. Jesus Is Just Alright (2:10)
  46. Lay Lady Lay (3:18)
  47. It's All Over Now, Baby Blue [Version One] (3:03)
  48. Chestnut Mare (5:10)
avatar van nlkink
Niks mis met het materiaal van The Byrds maar er zijn al zoveel verzamelaars van deze groep. Zelfs twee box sets zijn er al. Ik vraag me af wie dit nu nog gaat kopen. Men heeft bij Sony geen nummers van de laatste twee CBS albums Byrdmaniax uit 1971 en Farther Along uit 1972 opgenomen in de tracklist. Van het eeeste album kan ik me dat wel voorstellen, maar op zijn minst een of twee nummers horen er gewoon bij voor de volledigheid. En Farther Along is gewoon een heel goed country rock album, daar kan ik makkelijk vijf goede tracks aanwijzen. Drie sterren vanwege het uitstekende materiaal.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
nlkink ik heb deze besteld. Ik heb nog niks in huis van The Byrds en voor 8 euro leek me dit een super goeie deal

avatar van nlkink
DjFrankie, kerel! Als jij van The Byrds nog niks hebt en je hebt dit voor € 8,-- te pakken gekregen dan is daar helemaal niks mis mee. Ik geloof dat ik er te gemakkelijk vanuit ging dat MM leden The Byrds in hun collectie hebben.
Veel plezier met deze set. Misschien raak je zo 'hooked' dat je nog achter hun originele albums aangaat.

avatar van Mjuman
De betere koop was Byrds - The Complete Columbia Albums Collection (9 enkele, 2 dubbel-cd's) toen (13/14) ca 20 euro, Sweetheart als dubbel-cd (div interessante out-takes), Inmiddels is die box 'teruggetrokken'.

Overigens loont het de moeite bij Amazon e.d. op "Complete Albums" + groepsnaam te google'n - vind je vaak boxjes met 5 oorspronkelijke albums (bijv Everything but the Girl, Patti Smith) voor nog geen tientje.

avatar van nlkink
The Complete Columbia Albums Collection staat in mijn woonplaats Assen nog gewoon te prijken in de voorraad van mijn platenboer. Tenminste eentje hebben ze nog. Hij mag dan teruggetrokken zijn, dat setje is vast nog wel op meer plaatsen op te snorren.
Ik kan me wel voorstellen dat iemand niet meteen een box koopt met het complete oeuvre van een groep. Stel dat je de helft niks aan vind?

nlkink schreef:

Jij brengt ook altijd de helft van een cd terug (stel tracks 6 t/m 10), als je die slecht vindt? Als je 20,- euro neertelt voor 11 cd's, moet je gewoon niet miepen. Die bijzondere versie van Sweetheart alleen al - met zang van Gram Parsons op tracks die niet eerder in die vorm het licht zagen - is de helft waard. Bovendien wil de completist - en die zijn hier volop aanwezig - "de gaatjes dicht hebben".

De redenering werkt uiteraard ook de andere kant uit: stel dat het oeuvre zo goed vind, dat je alsnog ... dan heb je deze box mooi voor Jan Joker gekocht, of max voor de automobilische inzet of als poep-potpourri (voorgesteld dat je in nr 100 een player hebt staan)

Mjuman,
Zoals Roger Federer al eens zei: "Je hebt een punt".

Soms is het handiger om te beginnen met een verzamelalbum zodat je kunt vasstellen wat je goed vind of niet. Aan de andere kant, als ik al niet alles van The Byrds los had bij elkaar had gescharreld, incl. de zwarte box set uit de negentiger jaren, dan was ik ook gevallen voor The Complete Columbia Albums Collection. Maar ja, die zag ik zo'n drie jaren geleden pas staan toen ik alles al had.....
Tsja, en soms weet je meteen al dat je van een artiest/groep wilt hebben...

nlkink schreef:
Mjuman,
Zoals Roger Federer al eens zei: "Je hebt een punt".

Tsja, en soms weet je meteen al dat je van een artiest/groep wilt hebben...

Ik heb die zwarte box destijds ook gekocht Ik heb me nog niet gewaagd aan het terugkopen van de albums op vinyl. Wel die Complete Columbia box gekocht, duidelijk vanwege de interesse in de Parsons-versies en de prijs Daarentegen heb ik wel enkele albums van Gene Clark en Gram Parsons inmiddels weer op vinyl; heb niet zo heel veel 60 en 70s vinyl. Het rare is daarentegen dat origineel 70s vinyl vaak in betere staat verkeerd dat origineel 80s vinyl.

avatar van nlkink
Tachtiger jaren vinyl.....in 1989 kocht ik UK Jive van The Kinks en die plaat was zo afschuwelijk statisch dat ie vastgeplakt zat in zijn binnenhoes. Ik heb de LP nog in een antistatische hoes gedaan in de hoop dat ie daar van opknapte maar hij bleef slecht. Trok ook veel stof aan op de draaitafel, gewoon niet normaal.

Ik heb mijn vinyl albums van The Byrds allemaal nog, incl. Preflyte en het ondermaatse Byrdmaniax. Een speciaal dingetje is een oude persing van Sweetheart Of The Rodeo waar mijn broertje mee aan kwam lopen. Voor mij voor Hfl. 5,-- gekocht op een rommelmarkt. Op de achterkant het bekende plaatje van de wolf die naar de maan huilt terwijl ik een midprice ding had waar op de achterkant reclame voor allerlei andere artiesten was afgedrukt. The Embassy Series of i.d. 'if memmrie smurfs'. Ik had de originele wolf tekening daarvoor nog nooit gezien.
Gene Clark ben ik pas recentelijk gaan verzamelen, maar dan wel op CD. Je bent nooit te oud om iets nieuws te ontdekken.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Mjuman schreef:

Die heb ik ook al een stuk of 10
o.a. Replacements, Ramones, Patti Smith, Lou Reed, Pain of Salvation, Smiths, Go-Betweens erg fijn idd.

Als je nog niets van The Byrds hebt, en niet de intentie hebt om alles te verzamelen, is dit toch een prima overzicht waar het meest essentiële wel op staat? Natuurlijk mist er best e.e.a., maar de meeste Byrds-albums zijn toch wat wisselvallig. Lang niet elk nummer is raak op de albums. Prettig ingedeeld van vroege folkrock, naar de psychedelische fase op disc 2 en country-rock op disc 3. Er zijn completere werken, maar voor het geld of als introductie is hier niets mis mee.