Russ Ballard - At the Third Stroke (1978)

Label: Epic

1. Dancer (4:04)
  2. Helpless (4:39)
  3. Treat Her Right (3:01)
  4. To You Heart (2:55)
  5. Cast the Spirit (6:34)
  6. Look at Her Dance (4:09)
  7. What Does It Take (3:11)
  8. I'm a Scorpio (6:22)
  9. My Judgement Day (5:38)
avatar van E-Clect-Eddy
Wat mij betreft het opus magnum van Russ Ballard.

Ook deze werd geproduceerd door Keith Olsen, die eerder deze maand kwam te overlijden. De man die ook verantwoordelijk was voor de productie van het eerste album van Fleetwood Mac nadat Buckingham Nicks daarbij aansloten.

En mocht je een fan zijn van Toto / Chicago / Three Dog Night / Journey diverse leden van die bands doen hier voor één of meerdere nummers mee: Mike Porcaro, jeff Porcaro, David Paich, David Foster vormen de kern en Tom Kelly, Mike Baird, Dennis Belfield, Leland Sklar, Fred Tackett, David Hungate sluiten incidenteel aan.

De zang en teksten zijn dik in orde maar vooral de gitaarpartij van Russ Ballard zijn heerlijk. Die klinken wel meer geïnspireerd door een legende als Carlos Santana.

Muzikaal zit het dus dik in orden: Classic Rock met veel nummers over de liefde maar ook de wat serieuzere afsluiter is prachtig.

Enig minpuntje (op dit moment): de typo in de titel op streaming sites: At Third Stroke ipv At The Third Stroke.

Favorieten: moeilijk kiezen maar Cast The Spirit en I'm a Scorpio die overgaat in My Judgement Day is een heerlijke combo.

avatar van vielip
Deze ken ik niet. Barnet dogs uit hetzelfde jaar ken ik wel. En vind ik een prima plaat! Als deze daarop lijkt dan kan er niet veel mis gaan. Zal deze eens opzoeken en luisteren. Mag de man graag horen over het algemeen.

Heeft ook zojuist een nieuw album...

avatar van vielip
Ja klopt. Maar vind er niet heel veel aan eerlijk gezegd. Een paar nummers waarbij ik opveer maar over het algemeen kabbelt het me teveel voort.

vielip schreef:
Deze ken ik niet. Barnet dogs uit hetzelfde jaar ken ik wel.

Barnet Dogs is na dit album mij favo van de best man.

Op Barnet Dogs heeft Russ zijn oude makker uit Argent de drummer Bob Henrit erbij, die drumt volgens mij ook op de 2 albums die daarna volgenden. En Dave Wintour is daana ook zijn vast bassist geworden als lid van The Barnet Dogs.

avatar van gaucho
Als je Barnet dogs goed vindt, gaat deze Third Stroke je ook wel bevallen, vielip. Al was het maar vanwege de all-star cast - hierboven al aangehaald - die erop meespeelt. Maar vooral vanwege de nummers van Ballard zelf, die een uitstekende songwriter is met een goed gevoel voor catchy rockmelodieën. Ik ken niet al zijn werk, maar het lijkt me niet onwaarschijnlijk dat deze tot zijn beste gerekend mag worden.

Russ Ballard - Cast The Spirit - YouTube

Ik heb zelf de originele LP, die overigens gewoon op het Epic-label staat, en niet op Renaissance. Dat laatste label verzorgde een re-release op CD, maar ik zou je aanraden die te mijden. Er is een BGO-verzamelaar die zijn eerste drie albums samenbrengt. Die is geluidstechnisch een stuk beter.

Ik zal wat het label betreft even een correctie indienen.

avatar van vielip
Het album staat op Spotify dus die komt deze week wel voorbij op m'n werk

avatar van vielip
Heb het album nu twee keer geluisterd maar het valt me niet mee. Weet niet hoe of waarom maar vergeleken bij Barnet dogs vind ik het maar slappe hap. Ik kom tot nu toe tot 2 goede nummers; Catch the spirit en My judgement day. De rest is nooit slecht maar pakt me gewoon (nog) niet.

avatar van E-Clect-Eddy
Vergeleken bij zijn andere album heeft deze wel de meeste 'liefdes-liedjes' / Power Ballads.

Dat paste toen heel goed bij de tijdgeest want als je de albums van o.a. Toto / Chicago / The Babys uit deze jaren erbij pakt dan sluit deze daar prima op aan. Ook de productiestijl van Keith Olsen spreekt niet iedereen aan: een helder geluid waarbij elk instrument goed te onderscheiden valt.

avatar van vielip
Productie vind ik juist prima! Ik hou wel van de Olsen aanpak. En inderdaad; het ligt wel in lijn met albums uit die tijd van de bands die je opnoemt. Alleen vind ik die dan toch wel een stukje beter. Maar dat is uiteraard puur persoonlijk.

avatar van E-Clect-Eddy
Dit album behoorde tot de eerste 10 die ik ooit aanschafte voor een paar gulden, gewoon op de gok, zonder ooit een noot van Russ Ballard (solo) te hebben gehoord.

Dus deze heb ik behoorlijk grijs gedraaid en als je dat doet wordt het vanzelf een klassieker