Eens een veelbelovende naam, nu voornamelijk gekend om wat gastbijdrages voor o.a. Goodie Mob en OutKast en invaller voor Dawn Robinson bij Lucy Pearl, een groep waar ze nooit een noot voor op plaat zette. Ze is eigenlijk sinds dit debuut op de dool, met albums die door labelproblemen maar niet tot het daglicht konden komen. Alles had te maken met de povere verkoopcijfers van dit debuut. Nochtans kon The Pendulum Vibe rekenen op lovende kritieken. De frisse sound, de eigenzinnige producties, de kwaliteiten van Joi als zangeres, zelfs mogelijke superster, ... er viel genoeg te prijzen. Helaas valt zulks niet te cashen en wordt ze dus bijzonder weinig genoemd in het rijtje van die andere genredefiniërende generatiegenoten...
The Pendulum Vibe was tevens het eerste echte paradepaardje voor producer Dallas Austin, die later wereldsucces vergaarde met werk voor o.a. TLC, Pink en Madonna. Die laatste besloot met hem in zee te gaan na het horen van dit album. Joi en Dallas hadden elkaar duidelijk gevonden. Op basis van de eigentijdse R&B en hiphop, maar evenzeer beïnvloedt door de zang en instrumentaties van de soul, jazz en rock van weleer, wisten ze met iets nieuws op de proppen te komen. Overheersende drums, subtiel leuke baslijntjes, doordachte woorden, heldere zang en een album dat van de eerste tot de laatste noot blijft boeien, imponeren zelfs! Niet iets dat vanzelfsprekend was in dit genre.
Dit album doorbreekt weer een beetje de grenzen die rond R&B stonden. Met een originele en vakkundige aanpak maken ze alles weer wat vrij. De uitwerking van Freedom aan de hand van de woorden werkt verheffend! Het is een strijd voor het individu, je losrukken van de stempels die je vanaf de geboorte opgedrukt krijgt, de rol die je door de maatschappij opgelegd wordt; dat hele nummer wordt compleet door de megafoon gezongen en draagt daarmee haast de grote revolutie in zich. Alsof de hele wereld opmars gaat door de straten van de grootste steden. De innerlijke storm waait door naar het volgende nummer. Opgebouwd rond slechts vijf zinnen, over en overnieuw gezongen, telkens de nadruk verschuivend, de uithaal doordringender, Sunshine & The Rain zet zijn woorden kracht bij.
I’m feelin’ that pressure, now, now
I’m feelin’ that same old round and round, I can’t go forward
I need a boost to catapult me high
Feels like the come up is way too tight
Chokin’ and squeezin’ my life, every time
Tegen de troostende groove lijkt de druk, zelfs de wanhoop, steeds meer toe te nemen. Het typisch verhalende, specifieke situaties schetsend, waaraan veel andere collega’s zich laten vangen is niet voor Joi weggelegd. In de plaats krijgen we een glimps in het hoofd van een worstelende twintiger. De oerse kreten en pseudozelfzekere lyrics van I Found My Niche schetsen de verdere zoektocht naar haar plaats. Met talloze verwarde samples, hysterische fluitjes en wilde piano’s wordt dit ook muzikaal doorheen het album verder gezet. Soms leunt het erg tegen acid jazz aan, en daarmee wordt dit album duidelijk een product van de jaren negentig. Niet het struikelblok, eerder de charme van The Pendulum Vibe. Zelfs in een hartbrekend liefdesiedje blijft het muzikaal zeer rijk gevuld. De gebroken woorden lijken daarmee dubbel zo had binnen te komen.
I guess when you deal with love
etiquette is not a factor
De lyrics van Fatal Lovesick Journey banen zich een weg door de vele lagen. Het levert een interessante energie op. Adoramus Te, Christe is het eerste echte rustpunt sinds de intro Stand, samen met If We Weren’t Who We Were drie acapella intermezzo’s. Doordat de meeste songs baden in een gezellige drukte met zware drums en trekkende bassen komen deze stukjes op het goede moment. Echt concurreren met de rest van het materiaal doen ze dan weer niet (hoeven ze ook niet te doen), daarvoor zijn die nummers te overtuigend in wat ze zijn!
Een groot geloof in eigen kunnen en geleverde prestaties straalt van deze plaat af. Terecht! Het balanceert tevens het twijfelende bevragen dat in een aantal teksten terugkomt. Het verklaart ook hun overtuigende, muzikale stijl. Om met iets nieuws te komen, en het te doen slagen, moet je zeker van je stuk zijn. Uitgebracht in 1994, wordt vaak naar dit album verwezen als het eerste (of een van de) dat als neo-soul kon bestempeld worden. Het termen plakken is nu net een beetje waar dit album zich tegen probeerde te keren, maar op zich is het niet zo’n vreemde opmerking. Het album kan moeitloos naast Brown Sugar, Maxwell’s Urban Hang Suite en Baduizm staan. Je moet er alleen iets harder naar zoeken.