Summoning - Lugburz (1995)

Oostenrijk
Label: Napalm

1. Grey Heavens (1:44)
  2. Beyond Bloodred Horizons (3:37)
  3. Flight of the Nazgul (7:07)
  4. Where Winters Forever Cry (4:03)
  5. Through the Valley of the Frozen Kingdom (6:21)
  6. Raising with the Battle-Orcs (5:43)
  7. Master of the Old Lure (4:14)
  8. Between Light and Darkness (3:29)
  9. The Eternal Lands of Fire (3:36)
  10. Dragons of Time (6:00)
  11. Moondance (4:45)
Summoning is één van mijn favoriete bands, de prachtige Tolkien geïnspireerde melodieën met rauwe vocalen en gitaren doch een meer darkwave achtige sound zijn fenomenaal, maar met dit debuutalbum kan ik niet veel. Niet alleen is dit het rauwste en meest black metal-achtige album van de band, ook zijn ze nog op zoek naar het vinden van de juiste stijl. Met de matige productie kan ik nog leven, ik ben wel erger gewend, maar de vocalen irriteren me enorm op deze plaat. Het tweede album, "Minas Morgul", is ook erg rauw maar is een grote verbetering qua composities wat mij betreft en vanaf dat tweede album is Summoning meesterwerk na meesterwerk gaan uitbrengen. Dit Lugburz is echter niet aan mij besteed.

avatar van horrorfreak7
Toch wel verreweg het minste album van Summoning. Mede dankzij de hele irritante drums, waardoor het voor mij bijna onmogelijk word om het album af te luisteren.

Nee, ik hou het liever bij hun latere werk.

avatar van Firequest
Firequest
Toch wel een prettig plaatje, lekker rauw en primitief met af en toe wat hints naar het latere, meer statige werk van dit duo. (Wat ik ook prefereer boven dit album)

Toppers: Flight of the Nazgul en Dragons of Time

avatar van Slothrop
Het debuut van Summoning staat behoorlijk ver af van wat de band hierna zou gaan maken. Waar de band later in feite zijn eigen genre zou ontwikkelen, is Lugburz nog sterk geworteld in de Black Metal van de jaren 90. De nadruk ligt nog veel meer op de gitaren dan op de synths, en in plaats van een drummachine met veel galm hebben we hier een menselijke drummer met een wat iel drumgeluid. Sowieso is de productie, in goede jaren 90 BM-stijl, niet om over naar huis te schrijven. En hoewel er hier en daar best wat leuke ideeën naar boven komen en de voor de band zo kenmerkende Tolkien-invloeden ook al duidelijk aanwezig zijn, voelt het allemaal nog wat te brak en te knullig om me echt te kunnen boeien. Leuk om eens gehoord te hebben hoe Summoning ooit begonnen is, maar absoluut geen essentieel album wat mij betreft.

avatar van Edwynn
Daar kan ik mij goed in vinden. Lugburz is een saai formulealbum vergeleken bij de sfeervolle geluidscollages van albums als Dol Guldur of Stronghold.