Tom Russell - Borderland (2001)

Folk
Label: Hightone

1. Touch of Evil (5:42)
  2. Down the Rio Grande (5:37)
  3. When Sinatra Played Juarez (3:37)
  4. Where the Dream Begins (4:41)
  5. Hills of Old Juarez (4:01)
  6. The Santa Fe at Midnight (4:07)
  7. The Next Thing Smokin' (3:48)
  8. California Snow (4:52)
  9. Let It Go (3:35)
  10. What Work Is (5:38)
  11. The Road It Gives, the Road It Takes Away (3:51)
avatar van Tonio
Een van mijn favoriete albums van Tom Russell. Ik merk dat ik die regelmatig draai. Wellicht door het hoge TexMex-gehalte van dit album. Ook op andere albums komt dit regelmatig voorbij, maar op dit album nog het meest.

Niet vreemd, daar het hele album vol staat met verhalen uit Borderland, de weerszijden van de Amerikaans-Mexicaanse grens. Erg mooi album!

avatar van potjandosie
onlangs deze "Borderland" aan mijn Tom Russell collectie toegevoegd die inmiddels 14 albums beslaat.
het begint eentonig te worden, maar dit is het zoveelste album dat mij direct inpakte en dat heeft los van de als altijd hoge kwaliteit van zijn songs, zeker ook te maken met het hoge Tex-Mex gehalte van dit album.

op dit album 7 zelfgeschreven tracks van de man, die 5 maart j.l. 71 jaar oud werd, 2 tracks (2 en co-written met Dave Alvin, 1 track (7) co-written met Katy Moffatt en 1 track (11) co-written met Andrew Hardin, de vaste gitarist van zijn band.

wederom een fijne mix van prachtige ballads o.a. "Down the Rio Grande", "When Sinatra Played Juarez"(wat een prachtmelodie) , "Where The Dream Begins", "The Santa Fe at Midnight" en "California Snow" met wat meer up-tempo, steviger nummers als "The Next Thing Smokin", "Let It Go", "What Work Is" en de afsluiter "The Road It Gives, the Road It Takes Away".

de heerlijke accordeon klanken van Joel Guzman, het spel op het Hammond organ van veteraan Ian McLagan (ex Faces) en de harmonievocalen van Eliza Gilkyson doen de rest. jammer dat de background vocals van wijlen Jimmy Lafave niet of nauwelijks hoorbaar zijn (tenzij ze mij ontgaan).

dit "Borderland" dat hij opdroeg aan Texas legende Doug Sahm, is uitgegroeid tot 1 van mijn favoriete albums van Tom Russell, een artiest die zelden of nooit teleur stelt. heb inmiddels de indruk dat vrijwel ieder album van de man voor de liefhebber van zijn werk blind aan te schaffen is. nu op naar zijn laatste album "October in the Railroad Earth"(uit 2019).

Album werd geproduceerd door Gurf Morlix
Recorded at Rootball Studios, Austin, Texas (December 2000, January 2001)

de muzikanten op dit album:
Tom Russell: vocals, acoustic guitar
Andrew Hardin: guitars, tiple, percusssion, harmony vocals
Gurf Morlix: bass, guitars, Weissenborn guitar, harmony vocals, harmonium
Rick Richards: drums, percussion
Ian McLagan: Hammond B3 organ
Jimmy Lafave: background vocals
Joel Guzman: accordion
Eliza Gilkyson: harmony vocals
Oliver Steck: Mariachi trumpets

avatar van Tonio
Maar slechts 2 (!) posts bij dit geweldige album. Ik draai heel veel albums van Tom, maar toch wat vaker de albums met wat meer invloeden van texmex of verhalen over het oude midwesten. Zoals bijvoorbeeld Indians Cowboys Horses Dogs, Blood and Candle Smoke en Mesabi en dit geweldige Borderland.

Allemaal geweldige songs, geen misser ertussen. En als ik - met het mes op de keel - er ééntje als beste song moet nomen, dan is dat het zwierige When Sinatra Played Juarez.

Kom op, jongens en meisjes: ga dit toch eens luisteren!