de uit Ennis, County Clare afkomstige Ierse zangeres Maura O'Connell leerde ik kennen via haar prachtige bijdragen aan de vermaarde Transatlantic Sessions, muzikale bijeenkomsten met muzikanten uit Engeland, Ierland, Schotland en Amerika. deze geweldige sessies zijn zowel op cd als dvd uitgebracht.
zij begon ooit als lead zangeres van de Ierse traditionele folkgroep De Dannan, maakte een flinke hoeveelheid solo albums en droeg bij aan albums van o.a. The Chieftains, Van Morrison, Mary Black, John Prine, John Gorka, Dolly Parton, Robert Earl Keen, etc.
met Dolores Keane en Mary Black behoort zij tot de grootste folkzangeressen die Ierland heeft voortgebracht. een zangeres met een geweldig stembereik en een enorme staat van dienst.
in het begin van haar carrière nam zij meer op folk gebaseerde muziek op. later na haar verhuizing naar de U.S.A. koos zij voor mij meer pop georiënteerde muziek, zoals ook op dit album het geval is.
voor mij het bewijs dat een geweldige stem en goede muzikanten, waar het op dit album niet aan ontbreekt, niet automatisch in een goed album resulteren, als de kwaliteit van de songs te wensen over laat.
de muziek op dit onevenwichtige album neigt nogal naar mainstream en er staan naar mijn mening iets teveel middelmatige songs op. iets wat helaas ook op de latere albums van collega zangeres Mary Black het geval was.
hoogtepunten zijn de piano ballad "Going Down in Flames" een nummer van Mindy Smith, de love ballad "When Being Who You Are" (van Jim Lauderdale & Leslie Satcher) met een heerlijke lapsteel partij van Jerry Douglas en fraaie background vocalen van Carmellia Ramsey en Cheryl White, "Up and Flying" (van Gary Burr & Patti Griffin) met een mooie akoestische gitaar van Bryan Sutton en de rustige, ingetogen afsluiter "Time to Learn" een nummer van Tom O'Brien en Pat Alger, met Jerry Douglas op dobro. helaas willen de overige nummers niet of nauwelijks beklijven.
de al lange tijd in Californië woonachtige Maura O'Connell besloot in 2013 te stoppen met haar solo carrière. haar laatste album was een a-capella album dat zij in 2009 maakte genaamd "Naked With Friends" met o.a. Paul Brady, Alison Krauss, Kate Rusby en Darrell Scott. een album dat ik niet ken.
een leuk weetje is verder, dat zij een klein rolletje had als Ierse straatzangeres in de Martin Scorsese film "Gangs of New York".
Album werd geproduceerd door Jerry Douglas
Recorded at The House of David, Nashville, Tennessee