Solillaquists of Sound - As If We Existed (2006)

Hip-Hop / Soul
Label: ANTI-

1. Pledge of Resonance (2:05)
  2. Property & Malt Liquor (2:44)
  3. As If We Existed (3:45)
  4. Mark It Place (4:15)
  5. Ask Me If I Care (5:31)
  6. Black Guy Peace (3:53)
  7. Choices (5:47)
  8. Berlin (4:51)
  9. Beautiful Catastrophe (1:58)
  10. Ur Turn (5:50)
  11. All Too Common (5:40)
  12. Our 2 Cents (5:04)
avatar van Shelter
super fris hiphop album met lekkere invloeden van jazz, soul en drumm n bass. Dikke basbeat, goede teksten. Klinkt als Spooks maar dan gevarieerder en dus beter.

De eerste keer dat ik dit album luisterde was ik verrast, verrast door de gevarieerdheid in sounds, de verfrissende drums, de combinatie van inspirerende rap en powerful soulzang en de kracht die de muziek uitstraalt. De muzikanten begrijpen uitstekend hoe ze hun gevoel moeten omzetten in muziek en hoe ze de luisteraar mee kunnen sleuren in een prachtige en ongelooflijk verscheidene muziekwereld. Ik heb werkelijk alle genres voorbij horen komen; soul, jazz, funk, rock, klassiek, reggae, drum n bass, triphop, etc. De manier waarop de Solillaquists of Sound een mix weet te maken van bovengenoemde genres, is in de hiphopmuziek naar mijn mening ongeëvenaard. Waarom geef ik dan geen 5 sterren? Soms klinkt het, ondanks dat de muzikaliteit er vanaf spat, ietwat te gelikt. Dit komt voornamelijk door de zang, die voor mij het rauwe randje er af haalt en de muziek op enkele momenten te smooth laat doorglijden (bijv. in Ask me if i care). Dat neemt niet weg dat de cd een ongelofelijk verfrissende, sprankelende en bovenal muzikale journey is.

"This is hiphop...," om in de woorden van de rapper te spreken. "...as it should be," vulde Inzpired aan. 4,5*

P-DawG
Dit klinkt erg lekker na het een paar keer te hebben beluisterd. Het is ook vooral erg knap dat de Solillaquists deze genres mixen zonder dat je er aan gaat ergeren; het loopt namelijk allemaal heel soepel en natuurlijk in elkaar over.

Natuurlijk overheersen de rap en de soul invloeden, maar ik denk dat zelfs muziekliefhebbers die vrijwel niets met die genres hebben, hier van zal kunnen genieten.

Denk dat ik misschien wel op meer dan 4* zal uitkomen, nu ga ik het maar snel nog een keer luisteren

P-DawG
Ask Me If I Care

tuktak
die drum n bass invloeden zijn echt te karig voor woorden, dat kan echt niet. desondanks een geinig concept.
meestal zijn producties die verschillende stijlen combineren te hoog gegrepen, zo ook hier, op de momenten dat het echter gewoon hiphop met een tintje blijft is deze plaat erg lekker luisterbaar.

avatar van Shelter
ik snap niet precies wat er karig aan is... het is geen drumm n bass groep dus wat had erbij gemoeten om het niet karig te maken en toch goed.

tuktak
de kwaliteit van de samples is karig en de drumpatronen zijn erg suf. er had dus niks bij gehoeven, ze hadden het gewoon weg kunnen laten wat mij betreft. schoenmaker blijf bij je leest is een passend spreekwoord. hadden ze wel zulke elementen goed willen verwerken, dan hadden ze gewoon hulp moeten vragen van producers die daar in gespecialiseerd zijn. de gemiddelde hiphop fan zal het geen bal uitmaken, maar als je hiphop luistert en drum n bass, dan weet je dat het makkelijk beter had gekund, en ik vind dat zonde en een gemiste kans.

tuktak schreef:

mmm ok ik deel die mening niet. De drumpatronen moeten niet te drumm n bass zijn anders kan je er niet meer overheen rappen.
Wellicht ben je sowieso niet echt een fan van crossover muziek aangezien je het hebt over schoenmaker blijf bij je leest. Ik heb er zelf niet zo'n probleem mee, met die crossover dingen...
Meestal is mijn verwachting wel lager met dat soort shit.
Hulp vragen van specialisten...ik weet niet of dat dan nog wel eigen sound blijft dan. Wellicht hadden ze Roni Size kunnen vragen aangezien die al wat crossover-achtige dingen heeft gemaakt in het verleden, maar ik vind over het algemeen dat RS teveel zijn eigen stempel erop drukt (niet dat het slecht is, dig het meestal wel).
Ik ben zelf wel een drumm n bass beluisteraar, maar stoor me er niet aan. Ik houd zelf van drumm n bass dat ook ver van hiphop af ligt (bv black sun empire, Bad Company, EZ Rollers), wellicht ook daardoor.

dion_odinot
5 september in nederland op rokkesteen

avatar van MAS
MAS
moet dit eigenlijk nog even goed luisteren aangezien ik waarschijnlijk naar Rokkesteen ga.

Dit is toch best een geniaal album... productie is echt heel goed gedaan: blijft goed op de achtergrond om de raps en zang plaats te geven, maar bouwt de nummers toch heel mooi op. Vocals zijn ook van topnivo (al zijn ze misschien wat lastig te volgen, maar dat vind ik niet echt een minpunt) Sfeervol ook. Daar bovenop was dit weer eens een hip hop album waarbij ik me eigenlijk geheel kon vinden in de inhoud, dat komt toch vrij weinig voor tegenwoordig.

avatar van Nr.4
Inhoudelijk sterk, al is het wel erg hippie allemaal. Productioneel trek ik lang niet alles even goed, maar het is in ieder geval wel een origineel en fris geheel.

avatar van Nr.4
As If We Existed onder het stof uit gehaald, tof om weer eens te horen. Het is me wat te preachy hier en daar, maar de trippy vibe en zang kan ik wel waarderen. Originele sound nog steeds ook. En de intro pakte me altijd al om een of andere reden.