cLOUDDEAD - Ten (2004)

Hip-Hop / Avant-Garde
Label: Mush

1. Pop Song (5:43)
  2. The Keen Teen Skip (5:19)
  3. Rhymer's Only Room (2:23)
  4. The Velvet Ant (2:49)
  5. Son of a Gun (5:45)
  6. Rifle Eyes (3:50)
  7. Dead Dogs Two (3:59)
  8. 3 Twenty (3:01)
  9. Physics of a Unicycle (4:03)
  10. Our Name (19:37)
avatar van BoordAppel
Het alarm werd net getest en ik dacht dat het gewoon bij de muziek hoorde. Dat geeft wel een beetje een beeld wat voor soort muziek dit is, in 1 woord het beste te omschrijven als: bizar.

Ik heb ook totaal geen idee of dit project van Dose One, Why? en Odd Nosdam serieus bedoeld is of dat het een grote grap is. Dat laatste lijkt me meer het geval want de teksten slaan eigenlijk helemaal nergens op. Er valt echt niets uit te halen maar af en toe zitten er wel enkele grappige regels in, grappig omdat ze zo absurd zijn. Vast niet iedereen zal er om kunnen lachen. Die mensen zullen zich meer beledigd voelen door deze quasi intellectuele ongein, maar als je het niet serieus neemt (zoals ik) heb je daar geen last van. De teksten worden ook meer gezongen dan gerapt. Wel vrij apart zeker door Dose One's rare stem.

De teksten gaan dus op het eerste gehoor helemaal nergens over en dat is in zeker zin ook voor de muziek te zeggen. Echte hiphop is het niet, zo af en toe zit er een beat in die even duurt en weer overgaat in een rare mix van gezongen onzin en een melodietje. Het is eigenlijk niet uit te leggen en je zou het gewoon eens moeten beluisteren. Bij voorkeur #2 The Keen Teen Skip, dat is wel een mooie samenvatting voor de rest van het album.

Dit album krijgt van mij een 3. Het slaat eigenlijk helemaal nergens op maar het intrigeert wel.

avatar van Yak
Yak
Ik heb 'm nu opstaan. Een minuut gevorderd en ik vind het briljant!

avatar van BoordAppel
En zo ken ik ook mensen die het na een minuut al voor gezien hielden .

avatar van Yak
Yak
Dit is voer voor mijn jaarlijst. Geweldig! 4,5*

avatar van Onderhond
Boeiend toch wel. Laat em even op 3.5* staan, maar dat zullen er wel 4* worden bij meerdere luisterbeurten. "The Keen Teen Skip" is het hoogtepunt (dank BoordAppel), erg cool nummertje.

Qua vaagheid valt het wel mee (njah ...) maar het is wel een erg origineel geluid vind ik. Erg aangenaam, erg fris. Er het zal zeker wel met zekere zelfrelativering gemaakt zijn, maar het klinkt mij toch te sterk om enkel van een practical joke te spreken.

Over de teksten zal ik maar niet teveel zeggen, heb dan ook geen flauw idee waarover ze gaan, maar dit smaakt toch naar meer. Fijne aanrader

avatar van Onderhond
Wine and cake for gentlemen,
handcorn for horses,
a copper bell for good old wives,
and kisses for the lasses

Geen idee waar het appeal van dit rijmpje zit, maar dat laatste zinnetje klinkt zo ongelooflijk sappig, fruitig, lief en onbezonnen. Echt een prachtig nummer, dat perfect samenkomt op het einde. Makkelijk het hoogtepunt van het album. Verhoog deze trouwens naar 4*, erg fijne muziek.

avatar van John Doe
Inderdaad, kan bij mij meteen een 4 krijgen. Ligt goed in het gehoor, origineel en muzikaal.

avatar van Kos
Kos
Ehm...ja, geen idee wat ik er mee moet. Suf en niet grappig.

Kan er ook totaal geen hip-hop in vinden, (ook geen electronica of wat dan ook, btw)

avatar van BoordAppel
Ik had je vantevoren ook wel kunnen zeggen dat je dit niets aan ging vinden Kos . Maar het is inderdaad moeilijk te plaatsen deze muziek. Volgens mij is Hip-Hop / Avant-Garde de beste oplossing.

avatar van Kos
Kos
Tja, weet ik het, ik hoopte gewoon op iets hip-hop achtigs met wat andere tunes dan gebruikelijk in het hip-hop genre.

Dat dit niks met hip-hop te maken heeft is niet erg, maar daarnaast is het ook gewoon niet tof.

avatar van John Doe
Extreem tof juist. Abstracte lyrics waar ik steeds meer m'n eigen samenhang in ontdek. Dat is bijzonder en mij meer waard dan ver weg de meeste hiphop teksten. De creatieve, excentrieke muziek zit daarbij sterk in elkaar. Dit doet bijzondere emoties bovendrijven. Emoties die als het er op aan komt zoeen beetje alle andere emoties die ik hoor in muziek domineren. Dit is ook zwaar geïnspireerd door de Boards of Canada, mijn favoriet en de favoriet van de main producer van dit album. Mede daarom pastte dit album waarschijnlijk direct zo goed bij mij. cLOUDDEAD doet niet wat als tof kan worden beschouwd op basis van trends, maar ze hebben een lekker vrije stijl ontwikkelt met een ''positieve uitstraling''. Veel mensen kunnen het erg waarderen. Dat jij er niks mee kunt zou ik ook niet verwacht hebben, maar dat het ''gewoon niet tof is'' vind ik uiteraard nogal subjectief makker

avatar van MJ_DA_MAN
Waarom duurt Our Name bijna 20 min terwijl bijna alles stil is? Zit ook helemaal geen hidden track ofzo achter

avatar van John Doe
Our Name is een nummer van bijna 6 minuten. Bij mij zit er na de stilte nog een 2 minuten durende 'hidden track', waarin je de makers tegen elkaar hoort praten en klooien met een waterkraan.

avatar van MJ_DA_MAN
Ja bij mij ook, maar ik vind dat geen hidden track eigenlijk. Ofja, als je hun stijl bekijkt...

luxaflex
briljante plaat! en luister ook naar "hymie's basement"... ook zo fijn!

avatar van John Doe
wat een heerlijk album blijft dit toch.

Ik kan hier echt absoluut helemaal niets mee.

Ga niet stemmen, daarvoor ging het te snel al af. Waarschijnlijk een 'hate it or love it'-ding, maar ik zie oprecht niet in hoe iemand hier iets kan zien.

avatar van JLjuju
Klinken alle nummers zoals Rifle Eyes?
Dat is echt een vaaaag nummer

avatar van MJ_DA_MAN
cLOUDDEAD ís een en al vaagheid.

Doc
even dacht ik dat clouseau een interessante plaat had gemaakt.......

avatar van John Doe
Als je van My Bloody Valentine houdt -aan je avatar te zien- kun je dit album best proberen. De producer hierachter houdt er ook erg van.

Doc
Bedankt voor de tip. Was het al een beetje van plan.
Vind MBV idd erg goed, en Boards of Canada ook.
Zal het eens proberen dit.

Doc
Zo.... ik heb het hele album nu 2 keer beluisterd, en ik twijfel nog of ik het briljant of irritant vind. Misschien wel beide, maar 2 luisterbeurten is bij deze muziek veel te vroeg om uitsluitsel te geven heb ik het gevoel.
Het is in ieder geval een boeiend en gevarieerd geheel.
Het is moeilijk om het ergens mee te vergelijken.... Ik heb nog ergens een plaat van Lemon Jelly die misschien wat overeenkomsten vertoont, maar dan wel heel minimaal.
Verder kan ik het niet laten om even te noemen dat ik de sample in het intro van Rifle Eyes al kende van het nummer "Touching Me, Touching You" van Sukia.
Leuke plaat trouwens (contacto espacial con el tercer sexo) maar dat terzijde....
En dan heb ik ook meteen het enige "aha-moment" gehad.

Boeiend vind ik het in ieder geval, vanwege het eigenzinnige karakter van deze muziek. Voor sommigen misschien de reden om het na een minuut af te zetten of het maar "vage muziek" te vinden.
Eigenzinnigheid / originaliteit staat natuurlijk niet gelijk aan genialiteit, en het zal nog wel even duren voor ik het op waarde kan schatten.
Maar mijn interesse is in ieder geval gewekt.

avatar van John Doe
Mooie beschouwing om te lezen. Dit album hoort in ieder geval de eerste vijf keer dat je het luistert ook beter te worden, lijkt mij tenminste. De intentie van de vage lyrics zal dan waarschijnlijk steeds duidelijker worden en opgaan in het geheel van de machtige producties. Kreeg zelf na een tijdje de neiging dit album echt hard op te zetten.

avatar van ZOLTAR
cHECK de remix van dead dogs two door boards of canada!!!

avatar van FlyLo
Een uur lang naar inhoudloos geneuzel luisteren is blijkbaar niks voor mij. Ik kan hier weinig muziek in herkennen, petje af voor de speurneuzen dit dat wel kunnen

avatar van Paap_Floyd
Een oude bekende Italiaan schreef:
This is how Pere Ubu would have sounded, had they listened to hip-hop instead of punk-rock.

avatar van niels94
Grappig, ik nadat ik dit vandaag voor het eerst beluisterd heb juist plaatsen dat dit mij een beetje doet denken aan Faust, zoals die klonk ten tijde van het debuutalbum, die een hiphopalbum maakt

Valt me niet tegen, dit!