Stone Angel - Stone Angel (1974)

Folk / Rock
Label: Kissing Spell

1. The Bells of Dunwich (6:04)
  2. The Skater (3:13)
  3. Pastime with Good Company (1:12)
  4. Traveller's Tale (5:41)
  5. Black Sailed Traders (5:04)
  6. Stone Angel (3:38)
  7. Galliard - Merrie Englandes Musicke Traders (2:02)
  8. The Gray Goshawk (7:08)
  9. The Black Dog (5:42)
  10. The Holy Rood of Bromholm (4:02)
Pas 1 stem en dan ook nog zo'n lage (2,5). Dat verbaast mij toch wel, want dit was lang een echte collector's item waar prijzen rond 550-600 pond een aantal jaren gelden voor gevraagd werden. Nu zegt dat natuurlijk nog niets over de kwaliteit van deze plaat, maar dit is echt een prachtige psych/acid-folk werk. Ik ben zonder meer erg geïnteresseerd in deze vergeten platen en gelukkig zijn er ook wat platenmaatschappijen die deze werken opnieuw uitgeven. In dit geval is het Prog Temple, die allerlei oud obsuur materiaal uitbrengen en daar denk ik een bepaalde groep mensen erg blij mee maken. Deze cd is uitgebracht in 2014 en aan de kwaliteit te horen niet echt geremastered. Het lijkt of je naar een oude stoffige lp luistert, maar ach, dat heeft ook weer wat. De oorspronkelijke plaat komt uit 1975, midden in de hoogtijdagen van de psych/acid folk beweging. Een aantal leden van Stone Angel zit ook in een andere Norfolk band Midwinter. Ook daar heb ik pas geleden een cd kunnen aanschaffen en ook op dit platform besproken. Beide groepen zijn goed met elkaar te vergelijken. Het ie echt muziek uit de jaren 70, een veelvoud aan instrumenten, veelal akoestisch en hoewel de folk overheersend is, altijd een eigen psyschische draai te vinden. Soms heeft het weg van het Franse Malicorne, voor mij één van de beste folkbands uit de jaren 70, maar het Engelse aspect komt wel regelmatig om de hoek kijken. Voor liefhebbers van folkmuziek een echte aanrader. De groep moet in 2002 nog een keer bij elkaar gekomen en nog een cd uitgebracht.
Ik ga in ieder geval het gemiddelde even flink opschroeven.