Sietse
In November was ik op een festival in Duitsland genaamd Lab30. Op dit festival staan altijd heel veel leuke electronica acts die vaak voortkomen, of iig nauwe banden hebben met, de netlabel scene. Naast de vele IDM, ambient, dub en techno acts was er dit jaar ook ruimte voor een groepje Franse jongens die iets hebben met hiphop.
Normaal krijg je mij daar niet voor op pad, maar goed Franse hiphop is anders, naast dat ik er geen drol van versta doen ze ook daadwerkelijk iets anders met hun muziek.
Nou deze jongens uit Parijs had ik al wel eens iets over gehoord (ik ken een van hen vaag via internet) maar ik had nog nooit de muziek gehoord. Dus ik was wel benieuwd....en daar staan ze dan hoor, in de nacht van 4 op 5 November (de stroomstoring, je weet wel) met 7 man (2 dj's/producers en 5 rappers) met z'n allen op het kleine podium.
In hun beste Engels stellen ze zich voor (stel je voor, jonge knullen uit de buitenwijken van Parijs: dat Engels is niet best) En dan beginnen de beats en scratches uit de boxen te schallen...Op de een of andere manier begint je hoofd te bewegen, en het blijft niet alleen bij dat hoofd...je kijkt zo eens om je heen, zie ik dat nu goed, staat echt heel die zaal gewoon te springen? En ja hoor, van voor het podium tot helemaal achterin die zaal (zo'n 8 meter verder) stampvol staat de hele zaal te springen.
Braaf op commando gaan zelfs de handjes de lucht in. En dan, ja ja, de stroom uitval, iedereen denk dit gaat mis, einde feest, maar nee hoor. Deze jongens deden toch al alles live, dus nog een lading freestyle zonder mic's, zonder platenspeler (maar met beatboxing) gewoon doorgaan.
Wat een totaal feest.
Gelukkig na 5 minuten ofzo weer licht.
Naar verluid gaan de teksten ook nog echt ergens over. De miss standen in de Franse steden worden aan de kaak gesteld. Het jongeren beleid van de Franse regering enzo. De behandeling van minderheden...ja alles komt voorbij. Alleen is het niet alleen leed waar deze jongens het over hebben...ook zij houden wel van een feestje waar de o zo geliefde Nederlandse marihuana (in dit geval dus eigenlijk Duits) toch ook wel een rol speelt voor deze jongens.
Goed, na een stukje te hebben gezien ga ik toch maar weer rustig zitten aan mijn tafeltje waar ik de cd verkoop deed. Direct na afloop was het op eens erg druk om mijn "winkeltje". Iedereen moest en zou deze cd kopen, helaas hadden ze er maar 10 bij zich die avond. Deze waren dan ook binnen een paar minuten verkocht.
Ik baalde dus wel, want dit optreden had mij wel veel plezier gedaan, totaal tegen iedere verwachting in. Ik had er nl. geen apart gehouden voor mijzelf.
Volgende ochtend is het weer tijd voor iedereen om naar huis te gaan...voor de Fransen terug naar Parijs, voor ons groepje Nederlanders weer naar Nederland. Hier was echter een plus punt...we sliepen toevallig in hetzelfde jeugd hostel...Dus bij afscheid als nog deze cd in de handen geduwd gekregen (incl. ook nog een 7")
Nu meer dan een maand verder toch eindelijk toegekomen aan het luisteren van dit album en tot mijn verbazing is het allemaal erg relaxed.
De muziek, hier niet alleen beats en scratches, zit verdomde goed in elkaar, er wordt een hoop gesampeld, maar ook ontzettend veel zelf gemaakt. Naast de standaard hiphop geluiden is er heel veel ruimte voor het gebruik van stukken klassieke muziek die op vrij goede manier worden verknipt, gemixt en gemengd.
En daar dan over heen de Franse taal, dat ie toch nog ergens goed voor is. Ik versta er geen drol van, maar ik voel hem wel. Deze jongens zijn goed bezig. Ja, het is toch maar weer een bevestiging dat Franse hiphop toch wel erg aan mij besteedt is.
Voor de liefhebbers van hiphop denk ik dat dit zeer goed te pruimen is, voor anderen, zoals ik eigenlijk ook wel (iets wat ik echt van meerdere mensen heb gehoor die de cd uiteindelijk ook hebben gekocht)
Goed, genoeg woorden van de hiphop en rap leek, doe je best en check het uit.
4 sterren.