Burzum - Aske (1993)

Noorwegen
Label: Deathlike Silence

1. Stemmen Fra Tårnet (6:09)
  2. Dominus Sathanas (3:01)
  3. A Lost Forgotten Sad Spirit (10:52)
avatar van vork666
Vind deze toch minder dan het meeste van Burzum. Stemmen Fra Tårnet is wel aardig, heeft een goede riff, maar gaat uiteindelijk vervelen. Dominus Sathanas is weliswaar bij vlagen erg duister, maar ook een beetje simpel. A Lost Forgotten Sad Spirit is wel een erg goed nummer, maar die stond ook al op Burzum. 3*

avatar van Necremanthorn
Ik snap niet waarom Burzum, muzikaal gezien, zo geprezen wordt.
De nummers zijn vaak opgebouwd om een à twee leuke riffs. Maar die worden tot in den treure herhaald waardoor de verveling al snel toe slaat. Daarnaast is de zang ronduit miserabel.
Dit album boeit mij i.i.g. niet genoeg.

avatar van Eddie
A Lost Forgotten Sad Spirit blijft toch een magistraal stukje black metal geschiedenis. Ik begrijp heel erg goed datje hier niet naar kunt luisteren omdat er relatief weinig gebeurd in de nummers. Maar alles werkt zo hypnotiserend dat het mij van begin tot eind blijft boeien.

avatar van exodus
De hoes is erg goed! Origineel! Heftig statement ook! En los van de inhoud, mooi zwart-wit plaatje/beeld. Dan de muziek: de openingstrack is monotoon, maar rondom de zeer sfeervolle droevige en boze riff hangt sterk mede door de al net zo wanhopige krijs een oorlogsverklaring. Dan song 2: duister en heerlijk gitaarwerk...origineel in metalland toch wel, zoveel vertellen met alleen maar gitaar en 1 verdwaalde krijs! Song 3: is een diamant! ! ! Met een krankzinnig goede tekst. Op het eerste oog simpel misschien, maar de boodschap komt van diep; menig folosoof zou het kunnen beamen en zelfs omarmen! De hele mini-plaat/cd kwam en komt dus lekker binnen. Door gelukkig de redelijk kale en ruime productie krijgt de sfeer en zwartgalligheid de verdiende kans, wat deze plaat net dat gevraagde extra geeft...het is de essentie zelfs van deze misschien wel heerlijk gevaarlijke plaat wat 'm ook zo aantrekkelijk maakt. Zwart is trouwens geen kleur wordt wel eens gezegd...nou, op deze plaat is het de mooiste kleur die je je maar kunt voorstellen. Zoveel schakeringen binnen één geheel op dit beeldschone plaatje destijds verschenen op een tof label: Deathlike Silence Productions! De volle waardering voor deze mini-schijf. En trouwens: Burzum...wat een gave bandnaam! ! !

avatar van Edwynn
Vergeet niet dat Vikernes begin van de jaren 90 met hele beperkte middelen dit in elkaar zette. Gitaar, drums en krijsen. Hij deed bijna alles zelf. In een tijd pro-tools nog bedacht moest worden en computers nog niet bepaald gemeengoed waren. Aske werd opgenomen in de infame Grieghallen studio samen met Erik Hundvin. Samoth (o.a. Emperor, Satyricon) speelt hier de bas

In die zin kun je Aske en al het andere dat hij destijds opnam best bewonderenswaardig noemen. Complex is de muziek van Burzum nooit geweest. Het is de depressieve ondertoon die aan kracht wint in het repetitieve karakter dat Burzums muziek sterk maakt. Vikernes wist precies hoe je het ondefinieerbare kille gevoel dat essentieel is voor black metal in je web moest vangen, in te vriezen en voor het nageslacht te bewaren.

Qua geluid klinkt Aske net wat vetter dan Burzum. Stemmen Fra Tårnet is griezelig koud, maar kent ook enkele referenties aan oude thrashgoden als Kreator en Sodom. Dominus Sathanas is een kwaadaardig intermezzo. Een kronkelend serpent dat je van achter benadert en je voordat je zijn aanwezigheid opmerkt plots de keel komt dichtdrukken

A Lost Forgotten Sad Spirit is een klassiek black metalepos waarin alle registers opengaan. Ook hier dringt de zielepijn zich aan je op. De weemoeidige riffs en het gehuil van de graaf trekken je in een grimmige wereld waar termen als hoop en vreugde definitief tot een berg smeulende as zijn gereduceerd. Deze versie is iets anders dan de versie op het debuut. Vetter vooral.

Aske staat niet alleen synoniem voor de verbrande kerk op de voorkant. Het staat synoniem voor twintig beklemmende minuten vol primitief vormgegeven black metal. Geen extreme razernij maar eerder een transcendetale sessie met af en toe wat uitbarstingen. De EP is op de meeste cd-varianten van het debuut bijgevoegd.

avatar van dix
dix
Wie heeft hier met de hoes lopen klooien ?

avatar van bennerd
dix schreef:
Wie heeft hier met de hoes lopen klooien ?

Het is een doordenker geworden. Maar inderdaad, klopt helemaal niet zo. Even melden aan de crew.