Fred Koller - Where the Fast Lane Ends (1990)

Roots
Label: Alcazar

1. I Got Your Number (3:00)
  2. Goin' Gone (4:57)
  3. Something 'Bout a Train (3:15)
  4. Where the Fast Lane Ends (4:47)
  5. Caught in the Spotlight (3:41)
  6. Sand in My Shoes (3:36)
  7. On a Night Like This (3:10)
  8. Patio Lights (3:33)
  9. Lone Star State of Mind (3:39)
  10. Friday Night Guitar (3:43)
avatar van heartofsoul
Fred Koller is een songwriter uit Chicago die vele songs schreef voor diverse artiesten (te veel om op te noemen) maar gelukkig hij heeft zelf ook een paar albums opgenomen. Zijn eerste album vond ik niet zo erg geslaagd, maar dit tweede mag ik graag horen. De songs op dit album schreef hij samen met anderen, en wát een fantastische songs zijn dat. Ik werd behoorlijk meegesleept door de pakkende melodieën en de spitse teksten. Af en toe moest ik aan Shel Silverstein denken, en laat Koller nou een heel album met hem hebben geschreven (het in 2001 verschenen No Song Left To Sell). Dat moet ik nodig eens beluisteren. Maar voorlopig heb ik genoeg aan Where the Fast Lane Ends waarop de begeleidende musici sprankelen en bijdragen aan de feestvreugde.
Koller heeft een rare, grappige stem die hier goed past bij die nogmaals erg goede songs. I Got Your Number bijvoorbeeld vond ik buitengewoon grappig, maar er staat op dit album niets inferieurs. Aanbevolen, als je het album nog kunt vinden tenminste.

avatar van potjandosie
de man (singer/songwriter) is in 1950 geboren in Chicago en zou nu met vrouw en kat in Nashville wonen en leven. volgens Wiki heeft hij meer dan 300 songs op zijn naam staan, waarvan er vele onderscheiden zijn met prijzen. een man met een flinke staat van dienst. hij heeft totaal 6 albums gemaakt, waarvan er 3, waaronder deze "Where the Fast Lane Ends" op MuMe staan. deze scoorde ik ooit op cd (1990, Alcazar Productions, Product of Canada). dit is een fijn "rootsy" album. er staan wat mindere nummers op (1,5,6) maar het gros is zeer het beluisteren waard. zijn stem doet mij erg aan Randy Newman denken. er staan hier toch wel wat pareltjes op, zoals "Goin' Gone" met fijne background vocals van de onvolprezen Nanci Griffith, het titelnr., het ritmische, stuwende "On A Night Like This", de prachtballad "Patio Lights" en het afsluitende, stemmingsvolle "Friday Night Guitar" had niet misstaan op een John Hiatt album. de laatste speelt gitaar en zingt mee op het openingsnummer "I Got Your Number".