Cabaret Voltaire : elektro-pioniers uit Sheffield, Engeland.
Ook één van de eerste groepen die werkte met de zgn. cut-up techniek ; het in de muziek verwerken van gesproken teksten, of muziekfragmenten uit nummers van andere artiesten.
Later, in de jaren 80, zou dit vooral in de dancemuziek gebruikte fenomeen bekend worden onder de naam "samplen".
CV ontstond ergens eind jaren 70, en bestond toen uit 3 mensen, die graag expirementeerden met die cut-up techniek dus. De instrumenten bestonden voornamelijk uit synthesizers, aangevuld met trompet, clarinet en percussie.
Donkere, zware, broeierige, elektronische avantgarde; zo kan je de muziek die het trio voorbracht het beste omschrijven.
Begin jaren 80 verliet Chris Watson de groep, werden de albums minder abstract, en schoof CV langzaam op richting de dansvloer. De aanvang van deze fase in de carrière wordt gemarkeerd met de release van het album The Crackdown (1983).
In de dancemuziek werkte men voor het uitbrengen van een (vinyl)single graag met de zgn. maxi-single, ook wel 12" genoemd. Een single dus, op het formaat van een langspeelplaat, waarvan het voordeel is, dat er een grotere dynamiek ontstaat.
........deze oorspronkelijk als dubbele 12"-single verschenen release van de Cabs.
....... kan ik hier toch niet meer dan *** voor geven. .
Tja, en soms moet je jezelf korrigeren. Deze weer eens gedraaid, en ik kan er toch niet omheen dat dit erg opzwepende elektro-funk van de bovenste plank is.
Zoals hierboven gepost : in 1985 uitgekomen als dubbele 12"-single.
De voorloper van
dit album , waarop CV volgens de kenners op zijn funkiest is.
Daar kan je de 4 nummers op deze dubbel-single dan toch zeker aan toevoegen.
Voor sommigen is dit de meest opwindende periode in het bestaan van CV. Muzikaal kan ik me daar wat bij voorstellen; aan de andere kant vind ik de vocalen van Stephen Mallinder nog steeds niet het sterkste punt van één van mijn "all-time favoriete groepen".
Deze tezamen 33 minuten durende schijven kan ik van harte aanbevelen voor mensen die geinteresseerd zijn in groovy dance, die niet gemaakt is om te scoren in de hitparade(s), maar wel de wat meer donkere kant van de dansvloer graag bezoeken.