Chet schreef:
I’m in you is een Peter Frampton cover. Garry King én Will Lee bassen er lustig op los en op alt sax hoor je voor het eerst (en niet voor het laatst op een Bob James album) David Sanborn. Tijdens het wederom beluisteren van dit nummer merk ik dat het moeite kost om stil te blijven zitten. Tijdens het schrijven van dit bericht voor het eerst het origineel van Peter Frampton opgezocht……… meer dan 13 miljoen keer beluisterd op Spotify. Zou dat cijfer kloppen? Anyway, de instrumentale versie van Bob James is slechts 30.000 keer gestreamd daar, zie ik………. Ik onthoud mij even van commentaar.
Ja, dat klopt vast wel, dat de originele versie van I'm in you van Peter Frampton vele miljoenen keren is beluisterd. Het was in de VS (#2) en Canada (#1) zijn grootste single-hit. Groter nog dan Show me the way en Baby I love your way. Dat Frampton in 1977 een superster was en dat dat album vlak na het megasucces van Comes Alive was uitgebracht, zal daar ongetwijfeld veel mee te maken gehad hebben. De verwachtingen waren nu eenmaal hooggespannen in 1977.
Mijn reis door fusion-land begon overigens ook pas een jaar of tien na mijn eerste prille interesse voor muziek. De albums van Al di Meola vormden voor mij de entree, en ik vind het soort smooth jazz met een hoofdrol voor de Fender Rhodes - inderdaad: een instrument met een heerlijke klank - en al die bekende namen, die op bijna elk album uit de jaren zeventig en tachtig terugkeren, doorgaans ook goed te pruimen.
Dit album heb ik ook nog, als onderdeel van een aankoop van een hele reeks Bob James-albums van iemand die ze destijds weg deed voor drie gulden per stuk. Niet alles is even goed, maar elk album heeft wel twee tot drie tracks waarbij het voor mij echt genieten is. Bij dit album zijn dat de beide openingsnummers van elke plaatkant, waarin weer bijzonder smakelijk gemusiceerd en gesoleerd wordt. Vooral de titeltrack kent een geweldige groove, waar uiteraard sterdrummer Steve Gadd verantwoordelijk voor is, samen met de nauwelijks minder getalenteerde Alphonso Johnson, ook al zo'n 'usual suspect' op dit soort platen.
Ik ben geneigd smooth jazz-covers van bekende popsongs al snel weg te zetten als 'goedkoop en gemakkelijk scoren', ook als er met de muzikale invulling weinig mis is. Dit album telt er zelfs drie, de helft van het totaal. Dus die ietwat negatieve indruk is bij mij blijven hangen. Maar ik zal deze week het album weer eens opzetten en kijken of mijn waardering aan een revisie toe is.