De discografie van Trouble verdeel ik in periodes van steeds drie qua studioalbums. Met
Simple Mind Condition begint de derde periode, tevens de minst overzichtelijke. Kort na
Plastic Green Head (1996) vertrok zanger Eric Wagner. Hij werd vervangen door Kyle Thomas, studiowerk bleef uit. In 2000 keerde Wagner terug en pas zeven jaar later is daar
Simple Mind Condition. Een gat van elf jaar, nieuw is bassist Chuck Robinson.
Ondertussen waren er zijprojecten: Wagner maakte een stoneralbum met
Lid (1997) en was in 2003 één van de gasten op Dave Grohls
Probot. In 2000 maakten gitarist Bruce Franklin en drummer Jeff Olson met Doug Pinnick van King's X een album onder de vlag van
Supershine.
Kennelijk zat het Trouble niet mee om een platenmaatschappij te vinden, het in Cleveland gedurende vier jaar (!) opgenomen album verscheen aanvankelijk slechts in Europa en wel via Escapi. Pas twee jaar later volgde een Amerikaanse uitgave. Producer is opnieuw Vince Wojno, die de zang wolliger en de gitaren iets scheller doet klinken dan op
Plastic Green Head. Helaas.
De eerste keer - enkele jaren later - dat ik iets van het album hoorde, was via internet. Ik meende enige slijtage op Wagners stem te horen, iets wat in diezelfde dagen ook met David Coverdale aan het gebeuren was. Het deed me oprecht pijn, want sinds mijn eerste kennismakingen had ik hen hoog zitten.
Nu draait
Simple Mind Condition hier in de
2022-uitgave van Hammerheart met als bonus-cd
Live in Stockholm. Al met al valt het me mee qua stem. Wel is opvallend dat Wagner de hogere regionen meestal mijdt en daarmee mis ik die hoge cirkelzaag. Uitzonderingen zijn er kort in de shufflerock van
Pictures of Life en het titellied.
Met opener
Goin' Home kiest Trouble voor groovende hippiemetal. Midtempo klinkt
"Love is in the air, flowers in her hair, your most passionate desires". Dat is jammer voor mij, met mijn voorkeur voor de doommetal van de heren. Alhoewel het gitaargeluid van Franklin en Rick Wartell uit duizenden herkenbaar is, mis ik het écht scherpe randje. Peace man.
Mijn favorieten zitten in de tweede helft, uitgezonderd de stoempende Sabbathiaanse track 2
Mindbender dat een betere opener was geweest, mede dankzij een prachtige gitaarsolo.
Simple Mind Condition is als track 8 pas de eerste echt uptempo kraker; cover
Ride the Sky is oorspronkelijk van Lucifer's Friend (1970, de groep van de latere Uriah Heepzanger John Lawton) en bevat een riff die me aan Judas Priests
Exciter doet denken - en blazers! Die toeteren als in een James Bond film, het werk verrassend goed. Vast mede het werk van drummer Jeff Olson, die een studie filmmuziek op zijn cv heeft staan.
Lekker slepend is de riff van
If I Only Had a Reason en het met sobere piano opgeluisterde, trage
The Beginning of Sorrows is het verrassende en fraaie slot.
Sympathiek is dat voormalige drummer Barry Stern in het boekje met een R.I.P. wordt herdacht, te midden van zwart-wit afbeeldingen van schilderijen van Hieronymus Bosch en Pieter Breughel de Oudere. Het zou tevens de laatste zijn met Wagner, die zijn weg zou vervolgen met
Blackfinger én
The Skull en in 2021 kwam te overlijden; Olson en Robinson ontbreken eveneens op opvolger
The Distortion Field, de eerste dook op bij The Skull samen met Ron Holzner, een andere voormalige bassist van Trouble.
Zoals
MetalMike al constateerde, klopt de huidige trackvolgorde van MuMe niet. Ik zal dadelijk een correctie indienen en ondertussen speel ik cd 2
Live in Stockholm af.