George Fenton & Jonas Gwangwa - Cry Freedom (1987)

Verenigd Koninkrijk / Zuid-Afrika
Score
Label: MCA

1. Crossroads / a Dawn Raid (2:16)
  2. Gumboots (1:46)
  3. Black Township (2:32)
  4. Shebeen Queen (2:58)
  5. Asking for Trouble (2:23)
  6. Dangerous Country (1:38)
  7. Detention (2:00)
  8. The Mortuary (2:27)
  9. The Funeral (September 25, 1987) (4:40)
  10. At the Beach (3:25)
  11. The Getaway (3:23)
  12. The Frontier (2:59)
  13. Last Thoughts (1:35)
  14. Deadline (2:15)
  15. The Phone Call (2:01)
  16. Telle Bridge (2:47)
  17. Soweto / Vocal Reprise (1:08)
  18. Cry Freedom (4:41)
neo
Na een prachtige samenwerking met Ravi Shankar voor Gandi, stond Fenton erop om een Zuid-Afrikaanse componist te betrekken bij de score. Dit werd Jonas Gwanga, een populaire Zuid-Afrikaanse jazz muzikant. Waar Fenton de stukken voor orkest schreef, hield Gwanga zich voornamelijk bezig met de traditionele Afrikaanse muziek. Uiteraard werkten de twee dit samen uit. De score kent inspiratievolle, krachtige chants, gedegen percussie en meeslepende passages voor strijkers. De laatste track, Cry Freedom, is gezongen door beiden componisten en is bovendien een waardig afsluiter.

avatar van funkdoc
Een soundtrack die zelfs als je de film nog niet hebt gezien tot de verbeelding spreekt. Vooral de Afrikaanse invloeden kunnen me uitermate bekoren, maar Fenton gaat bij deze jammer genoeg al te vaak naar de vertrouwde instrumenten en melodieën.

avatar van emmobelix
Er staat een ernstige fout bij nummer 9 : The funeral.
Als jaartal staat er 1987, dit moet natuurlijk 1977 zijn.
Luister maar naar Biko van Peter Gabriel,
daar zingt hij September 77, Port Elisabeth , weather fine........

neo
Zo staat de track vermeldt op de achterkant van de hoes.... Het maakt in geen geval uit of dat een fout is (historisch gezien), aangezien het zo officieel is uitgegeven.

avatar van emmobelix
Kan best zijn dat dat op een of andere illegale copie zo vermeld staat.
Maar op de originele LP (vinyl) staat 1977.
Voor de rest zal ik er rekening mee houden dat ik deze site niet meer als naslegwerk kan gebruiken, aangezien fouten niet aangepast worden.
Ik heb het opgezocht en het staat op de CD van MCA Records idd verkeerd.
Maar op het ORIGINELE vinyl van MCA Records staat wel duidelijk 1977.
Heb dit gemeld aan MCA Records.

neo
Ik wist niet dat het op de LP wel onder 1977 vermeldt stond. Soms maken ze een fout bij een eerste of latere uitgaven. Daar kan soms een jaar tussen zitten, soms een veel korte periode. Uiteraard krijgt de tracklist van de allereerste uitgaven die op de markt kwam de voorkeur, of nu een cd of LP betreft. In dit geval is het mij niet duidelijk, gezien het feit dat op beiden dragers meerdere uitgaven zijn verschenen in 1987 op hetzelfde label. Mocht je een goede bron weten met alle precies data, en mocht daaruit blijken dat de LP met 1977 vermelding echt de eerste was, dan kan het natuurlijk gewijzigd worden.

Natuurlijk is het fijn als de informatie op de site accuraat is, maar zo makkelijk is dit geval mijn inziens niet.

neo schreef:

Ik heb foto's doorgestuurd naar jullie van mijn LP + de historische data die ik doorstuurde

neo
Ik heb hierboven al duidelijk gemotiveerd waarom het (voor nu) niet gewijzigd zal worden.